23948sdkhjf

Återvinnare litar på Volvo

Insamling av maskindata, driftrapporter och kontroll av bland annat servicebehov är några funktioner i telematiksystemet Caretrack som är en viktig anledning till att Wayne Township Landfill satsar hårt på entreprenadmaskiner från Volvo vid sin hantering av återvunna massor.
Även i ett land som USA med sina 50 delstater med lagstiftning och regelverk som inte är helt identiska finns långt gångna diskussioner ute i regionerna om att flytta en stor del av besluten ännu längre ut bland gräsrötterna. Exempelvis i Clinton County i Pennsylvania lyfter den lokala ledningen – och befolkningen – fram vikten av att beslut fattas lokalt, att man ute i regionerna tar ett tydligt ansvar för service till invånarna, ekonomisk utveckling och inte minst för miljön.

Den uttalade uppfattningen är att de mer eller mindre fiktiva gränser som satts upp mellan exempelvis förvaltningar av geografiska skäl hör stenåldern till. I stället handlar det om att gemensamt skapa förutsättningar för att säkerställa invånarnas behov av varor och tjänster. I det arbetet är det viktigt att alla deltar i såväl planering, kommunikation och genomförande: detta oavsett om det handlar om nationella eller lokala förvaltningar och bolag eller privata intressen.

Clinton County består av 13 sockenliknande administrativa enheter som på olika sätt medverkar i den regionala utvecklingen. En av dessa är Wayne Township med 1 666 invånare, enligt uppgifter från 2010. Här finns något av regionens industriella medelpunkt insprängd mellan milsvida skogar och jordbruksland.

Centralort är McElhattan med ungefär 600 invånare. Här bedriver Clinton County Solid Waste Authority en omfattande återvinningsverksamhet i det som fått namnet Wayne Township Landfill. Här hanteras det mesta från tungt byggavfall till träspill och hushållssopor. Kompost, träflis och fyllnadsmassor är bara en del produkter som produceras på anläggningen.

En detalj som sticker ut i det dagliga arbetet är att de gula maskiner som arbetar med de vitt skilda massorna inte är försedda med Caterpillars logotype. Trots att det handlar om den amerikanska maskingigantens hemmaplan är det i stället 22 Volvo-maskiner som ska säkerställa att uttaget av råvaror i den närmaste omgivningen minskar till ett minimum.

På anläggningen trängs dumprar, grävmaskiner i storlekar upp till ECD460C, hjullastare från den lilla L30B till L350F och en G976 väghyvel. Allt från den svenska tillverkaren. En anledning till valet av leverantör är förarmiljön, en annan är telematiksystemet Caretrack som gör det möjligt att fjärrövervaka maskinerna och ger en mängd olika maskindata som kan ligga till grund för allt från förarutbildning till servicebeslut.

– När förarna startar sina maskiner på morgonen loggar jag in på min dator. Om maskinerna är musklerna på Wayne Township Landfill är Caretrack hjärnan. Systemet gör det möjligt för oss att hämta hem information och jämföra exempelvis produktivitet och ståtid. Efter skiften kan jag diskutera med förarna om hur vi kan öka produktiviteten, säger verksamhetschefen Max Persun.

Systemet läser ständigt av relevanta maskindata som bränsleförbrukning, drifttimmar och position. Rapporterna kan skräddarsys efter det enskilda företagets behov och önskemål. Mottagaren får tillgång till informationen via en hemsida, men kan få varningsmeddelanden genom SMS eller e-post.

Caretrack-portalen kan även hantera maskinservice och slitdelar. Det blir till och med möjligt att bedriva felsökning på distans. Därmed ökar förutsättningarna för förebyggande service och underhåll, något som parallellt kan hålla nere ståtiden.

Även hos Highway Equipment and Supply Company – Volvos lokala representant – uppskattas telematiksystemet.

– Jag får e-postmeddelanden direkt till min telefon som berättar när en maskin kommer in för service. Då kan jag kontakta kunden och se till att allt som behövs finns tillgängligt inför servicen, säger företagets servicechef Dana Bernier.

Budskapet är att driftrapporterna gör det möjligt att bland annat identifiera onödig tomgångstid – kunskap som kan användas för att minska bränsleförbrukningen, begränsa den ickeproduktiva drifttiden och sänka servicekostnaderna. Faktorer som varit väsentliga när Wayne Township Landfill valde maskinleverantör.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078