23948sdkhjf

Bostadsbyggare storsatsar i norr

Genom att investera ungefär 350 miljoner kronor i en ny fabrik i Piteå räknar Lindbäcks Bygg med att kunna tredubbla sin produktion av industriellt tillverkade flerbostadshus inom tre år.
Efterfrågan på industriellt byggda flerbostadshus ökar hela tiden och i takt med den har planerna på en ny fabrik vuxit fram. Med den nya fabriken kommer vi att utveckla vår tekniska plattform för att ytterligare öka flexibiliteten och möjligheten att kundanpassa våra produkter, säger Stefan Lindbäck, vd för det växande familjeföretaget Lindbäcks Bygg.

Företaget anger själv senare års expansion till ungefär 20 procent per år. Utvecklingen kröntes i våras då företaget tog hem sin hittills största order. För Rikshems räkning ska Lindbäcks de närmaste fem åren bygga 2 500 lägenheter, enligt ett avtal värt cirka 2,5 miljarder kronor.

För att möta den förväntade tillväxten etablerar nu Lindbäcks en ny produktionsenhet i Piteå med dubbelt så stor kapacitet som den befintliga fabriken. Tanken är att den nya fabriken ska tas i drift inom tre år. Kapaciteten anges till cirka 2 400 kvadratmeter nyckelfärdiga bostäder i veckan, jämfört med 1 200 kvadratmeter per vecka i den befintliga fabriken.

Investeringskostnaden anges till ungefär 350 miljoner kronor och bedömningen är att verksamheten kommer att sysselsätta runt 150 personer.

– Vi kommer att bygga en helt ny produktionsanläggning där vi vidareutvecklar vår industriella byggprocess och fokuserar på logistiken. På så vis kommer vi att kunna fördubbla kapaciteten med motsvarande personalstyrka som på vår nuvarande anläggning, säger Stefan Lindbäck.
Fabriken kommer att byggas i Haraholmen i Piteå hamn, en plats som bedöms ligga väl till logistiskt, men också ge förutsättningar för transporter som begränsar miljöbelastningen.

– Oavsett var vi placerar vår nya fabrik kommer transporter att behövas. Med denna placering säkerställer vi möjligheterna för alternativa transportsätt var än i Sverige vi befinner oss, säger Stefan Lindbäck.

– Valet av Piteå grundar sig i att vi vill bygga vidare på den starka företagsanda vi skapat här. Vidare är det närheten till Luleå tekniska universitet genom vårt starka band till FoU och den synergieffekt som vi förväntas nå genom två närliggande fabriker som fällt avgörandet, säger Stefan Lindbäck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062