23948sdkhjf

Konkross av kolossalformat

Ju färre krossar desto lägre kostnad. Det var något av utgångspunkten för Metsos konstruktörer som nu utvecklat det företaget beskriver som världens största konkross. Första leveransen går till en koppargruva i Zambia.
Ett av de problem som dagens gruvindustri brottas med är att malmkvaliteterna sjunker. De mineraler som eftertraktas utgör en allt mindre volymandel av de massor som måste processas.

Ett sätt att försöka komma till rätta med problemet är helt enkelt att åstadkomma en produktionsapparat som helst är både effektivare och mer bränsleeffektiv än befintlig utrustning. För Metsos del har det resulterat i MP2500, en konkross som utlovas vara den hittills största som tagits fram av någon tillverkare.

Första leveransen går till gruvbolaget First Quantum Minerals som är i upptakten av att starta tre ovanjordsgruvor i det kopparbälte som sträcker sig genom norra Zambia. Företaget har till och med köpt två enheter som ska vara i full drift i början av 2015 och som betingar ett pris på sammanlagt motsvarande en bit över 90 miljoner kronor. Avsikten är att den aktuella gruvan ska utvinna runt 300 000 ton koppar per år.

Ett av de starkaste argumenten vid maskinvalet var att krossen kan hantera större volym malm än andra modeller. Enligt tillverkaren sätter den nya konkrossen nytt rekord vad gäller inmatningsöppning för att kunna hantera större volymer än traditionella krossar. Exempelvis utlovas ett flöde som är dubbelt så stort som flödet från företagets egna MP1250-krossar. Detta utlovas i sin tur minska energiförbrukningen i den senare delen av processen.

Genom att hålla nere antalet maskiner förväntas dessutom en väsentligt ökad säkerhet och just arbetsmiljön är högt prioriterad. I det här fallet går satsningen dessutom hand i hand med synnerligen konkurrenskraftiga kostnader för kringutrustning och underhåll.

Till att börja med innebär färre maskiner färre stopp för underhållsarbete, något som också innebär färre tillfällen som personal måste genomföra arbete på varje enskild maskin. Vid formgivningen fokuserades även på servicetillgänglighet och enkelhet vid underhållsarbete. Exempelvis utvecklade Metso på grund av storleken en helt ny patentsökt metod för att avlägsna den sfäriska lagerskålen utan värmebehandling. Metoden minskar de tidigare montagebelastningarna på både huvudlagret och den sfäriska lagerskålen. En ny design för hydrauliska mantellåsmuttrar utvecklades också för att minska det manuella arbetet och förbättra arbetsmiljön och säkerhet.

Metso stationerar även servicetekniker i anläggningen under ett år efter drifttagning och lagerhåller viktiga reservdelar i såväl sin distributionscentral i Sydafrika som på anläggningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062