23948sdkhjf

Abelco lyfter – men inte tillräckligt

Trots en kraftigt ökad försäljning redovisar Abelco ett negativt rörelseresultat på 3,8 miljoner kronor för årets nio första månader. En anledning är, enligt företagets nye vd Per Pettersson, att uppbyggnaden av återförsäljarnätet tagit längre tid än väntat.
Per Pettersson tillsattes som vd i Abelco så sent som 8 september i år och det har blivit en tuff inledning även om försäljningen gått bättre än under motsvarande period förra året. I den senaste kvartalsrapporten konstateras att den lagda försäljningsplanen inte uppnåtts och att det ekonomiska läget därför är ansträngt.

”Vi har tyvärr fortfarande inte fått till en stark försäljningskanal i form av nationella återförsäljare. Dialoger fortgår och delar av vårt produktprogram kan sannolikt hitta nya försäljningskanaler. På kort sikt ser vi att huvuddelen av försäljningen även i fortsättningen kommer att ske via vår egen organisation,” står det bland annat i rapporten.

I rapporten slås fast att det framför allt är den tid det tagit för att få igång den utökade försäljningen via återförsäljare som bidragit till årets förlust. Samtidigt betonas att det finns både bra och potentiella återförsäljare av såväl maskiner som tillbehör i både Norge, Sverige och Finland. Bedömningen är dock att det kan ta upp till sex månader innan det visar sig någon tillfredställande försäljning via återförsäljarledet.

Under årets nio första månader stannade försäljningen på närmare 12,6 miljoner kronor, jämfört med fjolårets 18,8 miljoner kronor under samma period. 2013 lyftes dock intäkterna av en ackordsvinst på nästan 8,2 miljoner kronor. Där finns också en av förklaringarna till att rörelseresultatet försämrats från en vinst på fyra miljoner kronor till en förlust på 3,8 miljoner kronor. I årets resultat ingår då en uppskjuten skattefordran på strax över två miljoner kronor.

Styrelseordförande och huvudägare Mikael Andersson räknar med att ett delvis nytt maskinutbud kommer att vara till god hjälp framöver.

Delar av det nya programmet visades på årets Entreprenadexpo i Borgeby där besökarna bland annat kunde se en XCMG-märkt grävare.

– Vi ökar samarbetet med en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner. I dag kan vi bland annat erbjuda en 16-tons hjulgrävare, en åttatons bandgrävare och en elvatons hjullastare från XCMG, men framöver får vi tillgång till ett betydligt större produktutbud, säger Mikael Andersson.

– Produkterna från XCMG har genomgått en kraftigt kvalitetsförbättring under de senaste två åren. Bland annat har en helt ny, supermodern fabrik byggts. Där det tidigare jobbade 3 000 personer jobbar nu ungefär 300, övriga delar av produktionen är automatiserad, säger Mikael Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065