23948sdkhjf

Vitrysk jättetruck får svenskt stålpris

Vitryska Belaz tog hem årets Swedish Steel Prize tack vare en helt nykonstruerad axelupphängning för gruvdumprar där höghållfast stål utnyttjats på ett sätt som juryn beskriver som nytt och innovativt.


Belaz har på ett modigt sätt utvidgat gränsen för vad som tidigare har ansetts möjligt med befintlig teknik. Belaz nya konstruktion visar att man med höghållfast stål kan göra starkare, lättare och mer hållbara produkter, säger Gregoire Parenty, ordförande för juryn och marknadsdirektör på SSAB.

Det vitryska företaget har onekligen tagit fasta på den senaste trenden inom storskalig gruvindustri – ju större desto bättre. Bland annat tillverkar företaget världens största gruvdumper 75710 som har en lastkapacitet på 450 ton, vilket gör den 25 procent mer produktiv än företagets näst största dumper. Enligt tillverkaren kan giganten användas i praktiskt taget vilken miljö som helst. Bland annat utlovas den klara såväl 60 minusgrader som arbete på närmare 5 000 meters höjd över havet.

En nyckel för att klara de stora lasterna blev en konstruktion med fyra hjul både fram och bak, tillsammans med fyrhjulsdrift, vilket i sin tur krävde en ny upphängningslösning. För att klara så hög kapacitet valdes höghållfast stål för tillverkningen av den så kallade ledhållaren, en komponent i den gigantiska maskinens upphängningssystem mellan axeln och den ram som sammankopplar dem med ett svänglager.

Vi insåg att höghållfast stål var det bästa alternativet när vi började diskutera den rörliga upphängningen, säger Vladimir Zagorsky, chef för konstruktionsavdelningen för axelupphängning på Belaz.

I sin motivering konstaterar juryn bland annat att företaget genom att använda avancerat höghållfast stål kombinerat med en unik design har gjort världens största gruvtruck, som har betydande fördelar när det gäller produktivitet och bränsleekonomi.

”Weldox höghållfast konstruktionsstål används i axelupphängningen för att minska tjockleken och ändå kunna hantera de extrema belastningarna. Jämn lastfördelning mellan de främre och bakre hjulen i kombination med låg tyngdpunkt har lett till ökad stabilitet och högre säkerhet. Dessutom leder användningen av Hardox-slitstål i truckkorgen till minskat slitage och färre bucklor”, säger juryn bland annat.

Vladimir Zagorsky konstaterade att företaget kommer att fortsätta samarbeta med SSAB i fler utmanande projekt i framtiden.

Swedish Steel Prize, som i år delades ut för sextonde gången, instiftades 1999 av SSAB med syftet att inspirera och sprida kunskap om höghållfasta stål och hur dessa kan användas för att utveckla starkare, lättare och mer hållbara produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078