23948sdkhjf

Fakta om BIM

Vad är BIM? Vad har man för nytta av det? När Trafikverket nu lägger mer fokus på att BIM ska finnas med i anbuden är det kanske bra att ha begreppen klara för sig.


BIM är en självklar del i större entreprenader som Förbifart Stockholm och Västlänken. I övrigt är det glest mellan modellerna, av Trafikverkets totalt 3 000 pågående entreprenader används BIM i ett 40-tal. Varje år startas dock 1 000 nya projekt, så från och med 2015 ska antalet BIM-entreprenader öka rejält.

Enligt ett EU-direktiv kan medlemsländerna inarbeta i sin lagstiftning att det är tillåtet att kräva BIM i upphandlingar, detta innebär att beställaren har möjlighet att tacka nej till ett anbud om BIM inte används.

BIM Alliance är en nybildad sammanslutning av det som en gång var buildingSMART, fi2 Förvaltningsinformation och OpenBIM.

BIM

Förkortningen står för Building Information Model (byggnadsinformationsmodell) men också för Building Information Modeling (byggnadsinformationsmodellering).

Begreppet omfattar både arbetssättet och själva modellen.

Källa BIM Alliance

Fotnot : BIM Alliance ger mer information här (klicka på länken)

Fem hum om BIM

1: Med BIM sätter man samman flera olika objekt till en modell (modellen skiljer sig därmed från datormodeller som bara består av linjer.)

2: Objekten förses med information om geometri (hur objektet ser ut i tre dimensioner), egenskaper (till exempel mått, yta och material) och status (till exempel om objektet är beställt, monterat eller granskat).

3: Objekten sätts sedan ihop i ett sammanhang, det blir därmed möjligt att till exempel se om två objekt krockar, eller att göra beräkningar utifrån objektens egenskaper, och ändringar som görs i ett objekts status eller egenskaper slår omedelbart igenom i hela modellen.

4: Objekten kan förknippas med vissa geografiska platser, det blir därmed möjligt att koppla modellen till olika typer av GIS-system,

5: Alla tänkbara bilder och pappersritningar ska kunna tas fram ur den tredimensionella modellen.

Källa Trafikverket

Fotnot : Trafikverket har gjort en liten informationsfilm, den hittar du här (klicka på länken)

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har mer läsning i ämnet, se nedanstående klickbara länkar.

Trafikverket förklarar varför de kräver BIM i alla investeringsentreprenader

NCC välkomnar BIM, eller VDC som de föredrar att kalla det.

Maskinförarna kan ha mycket att vinna på BIM.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109