23948sdkhjf

BIM genomsyrar allt

Husbyggandet ligger än så länge före, men i takt med att kraven skärps förutspår NCC en ökad användning av BIM även på anläggningssidan. – Vi har verktygen, det är bara att använda dem.


Solna . Trafikverket kommer från och med 2015 att kräva BIM i sina investeringsentreprenader och NCC är gärna med på de noterna.

– Det är det bästa för oss som entreprenörer, även om vi själva ser att det finns ett mervärde kommer vi fortare framåt om beställaren kräver BIM. Om hela branschen ställs inför samma krav kan vi utbilda kontinuerligt, utveckla kontinuerligt och driva det framåt på ett annat sätt, säger Marcus Bergljung, teknisk specialist på NCC.

Redan 2007 tog företaget det formella beslutet att arbeta med BIM, eller VDC (virtual design and construction) som man föredrar att kalla det. Till en början var det tillräckligt häftigt att arbeta med 3D-modeller.

– Det var och är mycket kraftfullt, men nu arbetar vi mer med att få in information i modellerna, när det gäller till exempel mängder och material. I dag använder vi någon form av 3D-modell i lejonparten av våra husprojekt, och det kommer mer och mer på anläggningssidan.

Beställarna på anläggningssidan har hittills varit rätt dåliga på att kräva BIM/VDC, åtminstone på de mindre projekten. Samtidigt är det vanligt att konsulten gör sitt jobb i 3D, men att modellen sedan ”plattas ut”. Till bygget kommer i stället ritningar och mätteknikerna får göra sitt bästa för att skapa nya 3D-modeller som kan användas för maskinstyrning med mera.

– Ibland har konsulten gjort modeller som de kan utgå ifrån, men det bästa vore om man jobbade modellbaserat och att modellen sedan hänger med genom hela kedjan, säger Marcus Bergljung.

Han ser redan i dag uppenbara effektivitetsvinster med BIM/VDC, till exempel när det gäller inmätning.

– Att skanna av och göra geometriska mätningar med en hexakopter och sedan bygga upp en modell blir både billigare och bättre än att låta gubbar springa runt med pinnar och läsa av med laser eller totalstation.

Det går också att ta ut olika typer av mängder ur modellerna. På hussidan lossnade det för några år sedan, att ”mängda” ut kvadratmeter och innerväggar är rätt vanligt i dag. På anläggningssidan är behoven minst lika stora, man kan till exempel mängda ut schaktvolymer för vissa vägsnitt, ta fram sprängvolymer för tunneletapper, få fram massbalanser och se hur materialet används smartast. Ändå ligger anläggningssidan efter här, främst för att det hittills saknats ett gemensamt filformat.

– Men det är bara en tidsfråga innan ett gemensamt format kommer och det sker en hel del mängdning ute på anläggningsbyggena. Där finns det ju dessutom ett visst mått av automation i form av maskinstyrning med hjälp av 3D-modeller, säger Marcus Bergljung.

Modeller tas redan i dag fram, till exempel för maskinstyrning och mängdberäkning. NCC uppskattar också möjligheten att kunna visa beställaren redan i anbudsstadiet hur man tänkt lösa tekniska problem

– Det underlättar också att se till exempel hur massorna är fördelade när man ska lämna ett pris i en upphandling, det är också bra att kunna visualisera projektet, även när det gäller till exempel arbetsmiljöplaner och TA-planer.

BIM/VDC kommer att få en genomgående effekt på hela byggprocessen, konstaterar Marcus Bergljung.

– Det påverkar alla befintliga arbeten som har med projektering, kalkyl eller produktion att göra. Hittills har vi fått fram vissa delkomponenter, men ju längre vi kommer desto mer av hela kedjan fungerar, och då får vi de stora effektivitetsvinsterna. Vi har verktygen, det är bara att använda dem.

Fotnot: Leveranstidningen Entreprenad har mer läsning i ämnet, se nedanstående klickbara länkar.

Trafikverket förklarar varför de kräver BIM i alla investeringsentreprenader

Maskinförarna kan ha mycket att vinna på BIM.

Vad är BIM egentligen? Korta fakta finns här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078