23948sdkhjf

Ökat behov av dimspridning

Med en praktiskt taget helt kundorderstyrd produktion och en flotta av egentillverkade hyrmaskiner för att snabbt kunna tillgodose en kunds akuta behov har Östersundsföretaget Duztech växt snabbt som leverantör av utrustning för dammbekämpning.


Duztech hör till snabbväxarna bland leverantörerna med anknytning till maskinentreprenörer. Trots att företaget expanderat snabbt sedan starten 2010 är ambitionen att fortsätta växa både på den svenska hemmaplanen och utomlands.

– Försäljningen har ökat varje år sedan starten 2010. 2013 omsatte vi ungefär tolv miljoner kronor, vilket är det mesta hittills. Framför allt har det gått snabbt på exportsidan som i dag utgör ungefär 90 procent av vår totala marknad. Vi har ett 20-tal återförsäljare spridda över alla kontinenter och fortsätter bygga upp återförsäljarnätet som växer med ungefär en handfull varje år, säger Daniel Eriksson.

I Sverige har framför allt Stockholmsregionen visat intresse för produkterna som producerar en dimma av mikrovattendroppar som sprutas ut för att binda damm på marken eller i luften. Via bland annat mässor är förhoppningen att intresset ska vakna även på annat håll. För att det finns ett behov av utrustning som bekämpar damm, det är Daniel Eriksson helt övertygad om.

Det är en ung marknad och det är en utmaning att få ut information, inte minst till kravställarna. Load up North i Boden var bra för oss, företag med gruvanknytning böjar få upp ögonen för de plusvärden våra produkter ger. Här i Skåne tror vi mest på mindre entreprenörer sysselsatta med bland annat rivning, sade Daniel Eriksson när han deltog på Entreprenadexpo i Borgeby.

En anledning till att försäljningen inte har tagit lika bra fart på hemmaplan som på andra marknader är att Sverige är glest befolkat.

– I andra länder är den typ av verksamheter – exempelvis rivningar samt hamnar och andra typer av terminaler för omlastning eller lagring – som använder vår utrustning ofta placerade i tät bebyggelse och då är våra produkter mycket viktiga för att minska störningarna. De ger stora vinster för både arbetsmiljö och miljö, säger Daniel Eriksson.

På Entreprenadexpo visades D400 – en mellanstorlek som kan beskrivas

som en allroundmaskin och passar verksamhet av vitt skilda slag. Modellen finns bland annat på upplag, hos mindre rivare och i anslutning till värmeverk.

– Den fungerar med en 32 amperes elanslutning, vilket gör det väldigt enkelt med kraftförsörjningen. Samtidigt kan den kasta vattnet bortåt 40 meter.

Vi bygger det mesta efter beställning, men har i allmänhet nästan alla komponenter i lager så produktionstiden varierar normalt från två dagar till två veckor. Det är en fördel att göra allt själv eftersom kundanpassningarna är många. Det kan handla om flöden och fjärrstyrningar, men också om montage på olika typer av vagnar med varierade komplement.

– Exempelvis vill kunder ha vattenkanonen monterad på en traktorvagn kompletterad med en vatten- eller dieseltank. Vi har färdiga lösningar där tanken är integrerad, insvetsad, i vagnen. Om så önskas kan vi också köpa elverk enligt kundens specifikationer.

– Vi har också en flotta med hyrmaskiner. Det är närmast ett krav för att verksamheten ska fungera. Ofta hyr kunden en maskin först för att så småningom köpa. Vi måste kunna erbjuda kunden en snabb lösning. – Eftersom många jobb är små och ibland enstaka skulle det närmast skapa problem om hyresmöjligheten inte fanns, säger Daniel Eriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065