23948sdkhjf

Svag tunnelmarknad tynger Veidekke

Förvärvet av Arcona i början av året förklarar större delen av den nästan 40-procentiga omsättningsökningen i Veidekkes svenska verksamhet. Trots den stora omsättningsökningen anas viss besvikelse över årets första nio månader.
Tillväxten i den svenska byggnäringen har inte riktigt nått upp till de höjder som företagsledningen i Veidekke förväntat sig. Detta trots att bostadsbyggandet tickat på i förhållandevis bra tempo.

Även övrigt husbyggande har rullat på i skaplig takt. Det som har varit något av sorgebarnet i Veidekkes svenska verksamhet är anläggningssidan där de uppdrag som lämnats ut för anbud varit förhållandevis många, men också förhållandevis små.

Den nytillträdda regeringens njugga inställning till flera stora infrastrukturprojekt med Förbifart Stockholm i spetsen skapar dessutom oro på marknaden. Veidekke lyfter speciellt fram verksamheten inom Tunnel & bergrum där efterfrågan just nu är synnerligen svag. Samtidigt konstateras att det finns en märkbar överkapacitet på marknaden, något som är en logisk följd då branschen har förberett sig väl för de stora projekt som regeringen i bästa fall skjutit på framtiden. Sammantaget innebär det att tunnelverksamheten går med förlust medan övriga delar av anläggningsverksamheten redovisar en god resultatutveckling, enligt delårsrapporten.

Husbyggnadssidan ser betydligt ljusare ut. Det är stor efterfrågan på både kommersiella lokaler och bostäder, i synnerhet i storstadsområdena.

En fjäder i hatten under avtalsperioden är att företaget tog hem det som beskrivs som det största kontorsbygget i Sverige under de senaste 30 åren. Beställare är Fabege och projektet är SEB:s nya kontor i Solna med 4 500 arbetsplatser i Arenastaden i nära anslutning till Mall of Scandinavia.

Projektet är det tredje som vunnits genom det nära samarbete som etablerats mellan Arcona (sedan årsskiftet helägt dotterbolag) och Veidekke Bygg Stockholm. Totalt inryms 90 000 kvadratmeter BTA fördelade på tre hus sammanbundna med glasövergångar. Kontraktsumman uppgår till cirka 1,7 miljarder kronor och arbetet genomförs som en totalentreprenad i samverkan, där den första av två faser nu avropats.

Företagsledningen verkar klart nöjd med husbyggnadsverksamheten i Skåne och Göteborg, liksom i den nyligen förvärvade rörelsen i Arcona. Däremot krävs bättre lönsamhet i Stockholm och ett åtgärdsprogram har tagits fram även om resultatet så här långt inte uppfyllt förväntningarna, enligt delårsrapporten.

Även om BNP-tillväxten i Sverige inte blivit den förväntade ser företagsledningen relativt ljust på det kommande året. De flesta prognoser pekar uppåt. Orosmolnet är främst de beslut som tagits av regeringen som bromsar utbyggnaden av infrastrukturen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063