23948sdkhjf

Konkurs för Northland

Hoppet är ute för Northland, i fredags drog investerarna sig ur och nu ansöker man om konkurs för både moderbolaget och de svenska, norska och finska dotterbolagen.
Northland ser inte längre någon möjlighet att rekonstruera verksamheten sedan den grupp investerare som skulle ge bolaget en ekonomisk räddningsplanka att dragit sig ur, ett besked som lämnades i fredags .

På måndagsförmiddagen kastade Northland därför in handduken för gott. Enligt ett pressmeddelande har styrelserna för de olika bolagen i samråd med rekonstruktören i Sverige kommit fram till att det inte längre finns några förutsättningar att rekonstruera företaget.

Bolagen, det vill säga Northland Resources SE, de svenska dotterbolagen Northland Sweden AB, Northland Resources AB och Northland Logistics AB, det norska dotterbolaget Northland Logistics AS och de finska dotterbolagen Northland Mines OY och Northland Exploration Finland, kommer därför att ansöka om konkurs vid respektive behörig domstol.

– Bolaget och dess anställda har gjort ett imponerande arbete i att utveckla en professionell och modern gruvdrift på väldigt kort tid. Det är mycket tråkigt att det dramatiska fallet för järnmalmspriserna som skett under året har gjort det omöjligt att säkerställa nödvändig finansiering, vilket var en förutsättning för en fortsatt verksamhet, säger styrelseordförande, Olav Fjäll i pressmeddelandet.

– Våra anställda och alla i vår närmsta omgivning förtjänar en eloge för den hängivenhet som visats under de prövningar vi har mött, detta visar bland annat på de värdefulla tillgångar som detta bolag besitter, säger vd, Johan Balck.

Peab är en av Northlands största fordringsägare och uppger i ett pressmeddelande att företagets ”totala exponering i balansräkningen hänförlig till Northland uppgår till 260 mkr.” , till det kommer kostnader för uppsägningar vid en eventuell konkurs. När Northland nu ansöker om konkurs uppger Peab att man skriver av sina fordringar på företaget.

– Det är naturligtvis mycket tråkigt att Northland inte klarade av rekonstruktionen och det känns tungt att tvingas ta den här typen av nedskrivningar. Det som är positivt är, att under tiden som gruvan varit i drift, har vi skapat en effektiv logistikhantering som vi hoppas kunna använda vid en framtida uppstart av gruvan och även kunna erbjuda till andra kunder med liknande behov, säger Jesper Göransson, VD i Peab, i ett pressmeddelande.

Ulrika Andersson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093