23948sdkhjf

Tungviktare med miljöprofil

Närheten till gruvindustrin gjorde Swecons val av Volvos största grävare EC700 som blickfång i företagets monter på Load up North närmast självklart. Men väl i montern fokuserades mycket intresse på den steg IV-anpassade nykomlingen EC380E.
40-tonnaren EC380E lanserades på årets Conexpo, men har inte visats på mässor i Sverige tidigare. Och intresset här är stort. Det är en attraktiv storlek med ett bra utbud av skopor som gör att den passar bra för gruvdistriktens ofta krävande arbetsuppgifter. Målet för konstruktörerna har varit att skapa en maskin som är lätt att både använda och underhålla. Det ska komma köparen till gagn i form av hög produktivitet, begränsad ståtid, snabb och enkel service samt lång livslängd. Dessutom säkerställer den nya steg IV-anpassade motorn att miljöbelastningen minskar medan bränsleeffektiviteten ökar, säger Fredrik Rigö, kommunikationsansvarig på Swecon.

Fredrik Rigö betonar fördelarna med att ha egen motortillverkning i koncernen. Poängen är att exempelvis hydraulik och motor kan anpassas helt till varandra och med hjälp av ett elektronisk övervakningssystem ge ett väl samstämt flöde i alla lägen, minska effektförlusterna och säkerställa att det alltid är en optimal kombination av bland annat flöde och motorvarv för att uppnå mesta möjliga arbete för minsta möjliga energi.

Bland annat lovar tillverkaren att den nya steg IV-motorn tillsammans med det elhydrauliska styrsystemet och maskinens eco-läge förbättrar bränsleeffektiviteten med upp till nio procent utan att prestanda försämras. På köpet ska föraren dessutom kunna räkna med bättre manövrerbarhet.

Föraren kan dessutom välja m ellan fem olika arbetslägen beroende på arbetsuppgift – I (Idle), F (Fine), G (General), H (Heavy) och P (Power max).

För att ytterligare minska bränsleförbrukning och buller kan grävmaskinen programmeras för att automatiskt minska varvtalet eller om så önskas stänga av motorn när reglagen varit inaktiva under en förinställd tid.

Ett av konstruktörernas viktigaste mål har varit att skapa en lättanvänd maskin med god arbetsmiljö. Styrspakar, knappsats och LCD-skärm har utformats och placerats för att ge bra komfort och kontroll. Antalet reglage har minskats avsevärt jämfört med tidigare modeller, medan LCD-färgskärmen på åtta tum kontinuerligt informerar om maskinens statusoch är lätt att läsa av oavsett ljusförhållanden.

En larmsignal varnar om bältet inte är fastspänt när tändningen slås på. Ledstänger och räcken i fullstorlek gör det lättare att kliva i och ur hytten, medan halksäkra plattor som är lätta att hålla rena ger bra fotfäste.

En kraftig undervagn i tre delar och den X-formade stålramen har förstärkts för att förlänga livslängden. Extra täckplattor på överbyggnaden ska förhindra skador på maskinens undersida. Vitala delar skyddas mot överhettningsskador med en hydrauldriven, elmanövrerad kylfläkt som endast aktiveras vid behov, vilket minimerar bränsleförbrukning och buller. Möjligheten att byta riktning på luftströmmen innebär att fläkten dessutom är självrenande.

Kylaren, laddluftkylaren och hydrauloljekylaren är dessutom placerade bredvid varandra på ett enda lager, vilket bland annat underlättar rengöring. Därtill underlättas de dagliga servicekontrollerna av grupperade servicepunkter och stora dörrar med bred öppning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078