23948sdkhjf

Bandschaktare för när och fjärran

Mycket snö har smält från Tyrolens snötäckta alptoppar sedan Liebherr presenterade sin första bandschaktare 1954. I dag omfattar programmet storlekar från 12,5 till 52,7 ton och nyligen larvade de första maskinerna ur generation sex ut från fabriken i Telfs.
Telfs. Den österrikiska staden Telfs har inte mer än knappt 15 000 invånare, men hamnar ändå på topp 15-listan över Tyrolens största städer. Belägen knappt tre mil från Innsbruck, och med goda kommunikationsmöjligheter med omvärlden har den lilla staden blivit ett av Europas viktigaste nav för den tyska maskingiganten Liebherr.

– Här finns sedan 1977 en av de sju fabriker som ingår i Liebherrs division för jordförflyttningsutrustning. Här utvecklas, tillverkas och säljs hydrostatiskt drivna bandschaktare, bandlastare, teleskoplastare, rörläggare och en del specialutrustning som exempelvis kan användas för att flytta bandtransportörer i ovanjordsgruvor och stora stenbrott. I dag sysselsätter vi ungefär 470 personer på en cirka 170 000 kvadratmeter stor yta, säger Martin Längle, vd för Liebherr-Werk Telfs.

– Vi jobbar helt enligt principen ”gör rätt från början”, vilket underlättas av avancerad teknik. Cad-teknik har varit med länge, men bidrar tillsammans med bland annat möjligheten att skapa virtuella prototyper till att både höja kvaliteten på de slutliga produkterna och skynda på utvecklingsprocessen avsevärt. Detta kompletteras med en omfattande testutrustning där de teoretiska modellerna kan testas i verkligheten.

Martin Längle är mycket stolt över det han kallar 5S-modellen, som omfattar fem steg för att göra varje arbetsstation så effektiv det bara går. I praktiken handlar det mycket om självklarheter. Ett viktigt inslag är att ta bort improduktivt moment. Arbetsplatsen ska också hållas fri från skräp och allt som inte behövs, viket inkluderar annan personal. Verktyg ska vara välskötta, fungerande och alltid på rätt plats. Säkerhetsföreskrifter ska följas och även självdisciplin är en av de fem bärande beståndsdelarna i 5S.

– Huvudsakligen tillverkar vi maskiner för Europa, men vi har kunder i mer än 150 länder. Bland annat deltar vi – med framgång – i större internationella anbudstävlingar. I år har vi till exempel fått en order på 30 bandschaktare till Algeriet och ska leverera 130 bandschaktare i 40-tonsklassen till det turkiska ministeriet för vattenförsörjning.

– En av de stora utmaningarna är att vi nu levererar utrustning till länder med helt olika kravbild. Ett exempel är PR 734-4, en bandschaktare som lanserades på förra årets Bauma och är avsedd för priskänsliga kunder på marknader där kraven på utsläpp och säkerhet inte är så stora. I andra änden av utvecklingsstegen finns PR 736, sjätte generationens bandschaktare som visades på senaste Bauma och började säljas i mars 2014. Modellen är den första av våra jordförflyttningsmaskiner som utrustats med steg IV-motor, säger Martin Längle.

Företaget har valt att använda SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) och en urealösning, som Adblue, för att klara de för närvarande tuffaste utsläppskraven. Motorerna är också utrustade med en egenutvecklad common rail-insprutning i kombination med ett elektroniskt övervakningssystem.

Nu breddas bandschaktarprogrammet med 30-tonnaren PR 746 (185 kilowatt) och 40-tonnaren PR756 (250 kilowatt). Och Martin Längle lyfter fram ett par teknikförbättringar som ska påverka både produktivitet och miljöbelastning i positiv riktning när generation sex nu kompletteras med två nya modeller.

– Eco Mode är en helt ny framtagen teknisk lösning som gör att föraren kan välja mellan maximal styrka och bästa möjliga bränsleekonomi. Framför allt är systemet värdefullt vid mindre krävande arbetsuppgifter. När det behövs extra kraft under en kort period finns nu Power Control som läser in alla motorparametrar och exempelvis joystickens position och ger det extra krafttillskott som behövs på bråkdelar av en sekund. Resultatet blir avsevärda förbättringar med avseende på dragkraft och produktionskapacitet samtidigt som maskinen svarar betydligt snabbare på förarens signaler, säger Martin Längle.

För de kunder som vill installera olika typer av kontroll- eller styrsystem senare finns färdiga paket med nödvändig utrustning anpassade till de leverantörer som dominerar marknaden.

Över huvud taget har stor vikt lagts vid att underlätta för föraren, vilket bland annat inneburit att hytten fått en helt ny utformning med justerbara reglage och de viktigaste funktionerna inrymda i nyutvecklade T-formade reglage. Vital maskininformation som bland omfattar Eco Mode och vald hastighet visas via en touch screen som också används för att reglera klimatet i hytten.

Önskad hastighet kan ställas in och memoreras. Genom att begränsa farten underlättas manövreringen i och med att maskinen följer spakrörelserna snabbare och mer exakt. Vid start av maskinen räcker det att slå om en kontakt i förarstolen. Det krävs ingen mer avancerad hantering av säkerhetsspärrar.

Panoramafönster ska tillsammans med en genomtänkt utformning av bland annat motorhuv ge bra sikt både mot schaktbladet och mot rivaren.

Väl tilltagna och lätt öppningsbara luckor ska underlätta service och underhållsarbeten liksom den tiltbara hytten. Samtidigt utlovas att hydrauloljefiltren ska klara upp till 8 000 arbetstimmar innan de behöver bytas.

Den större av modellerna kan levereras med ett pendlande chassi som är till störst nytta i ojämn terräng då det bidrar till att skapa ett jämnt tryck mot underlaget. Därmed minskar också påfrestningarna på chassit avsevärt, något som inte minst minskar risken för skador.

– Bakom de nya modellerna finns erfarenhet från mer än 50 års utveckling och produktion av bandschaktare. Våra ingenjörer har utvecklat komponenter som är direkt avsedda för entreprenadmaskiner i hårt arbete samtidigt som vi kan säkerställa att motor, hydraulik och elektronik samarbetar på ett optimalt sätt. Det gör att vi kan utlova maskiner som är säkra, produktiva och stryktåliga, lovar Martin Längle.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093