23948sdkhjf

Färre vägskador utlovas med tillsats till vägsalt

En nyutvecklad och biologiskt nedbrytbar tillsats till vägsalt utlovas bromsa frysprocessen och därmed minska risken för frostskadade vägar avsevärt.
Asfaltbeläggningar innehåller i allmänhet hålrum och kanaler av olika storlekar som bland annat dämpar buller och släpper igenom vatten för att exempelvis minska risken för vattenplaning. Vid den här tiden på året finns dock risken att vattnet fryser, vilket kan innebära så kallad frostsprängning och därmed skador på körbanan.

Ett sätt att minska risken för trafikolyckor på grund av halka är användandet av vägsalt, men det innebär samtidigt att vatten kan tränga in i asfalten även vid minusgrader och öka risken för frostsprängning.

Nu hävdar färg- och kemiföretaget Akzo Nobel att företaget utvecklat en tillsats till vägsalt som utlovas minska frostskador på asfaltvägarmed upp emot 50 procent.

Ecosel Asphaltprotection förhindrar, enligt tillverkaren, vattnet som finns i asfaltens porer från att frysa. Tillsatsen saktar ner frysprocessen så att vattnet blir till slask snarare än is även vid låga temperaturer, vilket är mindre skadligt för vägarna och utlovas komma trafikanterna till gagn i form av minskat vägunderhåll, kortare trafikköer och säkrare körning.

Kommuner och statliga myndigheter kommer att tjäna på denna tillsats både ekonomiskt sett och ur ett hållbarhetsperspektiv. Genom att förlänga livslängden på våra vägar minskar behovet av vägreparationer, trafiksäkerheten ökar, vi kommer se färre trafikstockningar och lägre underhållskostnader, vilket är bra både för miljön och för plånboken, lovar Johan Widheden, hållbarhetsexpert på Akzo Nobel.

Tillsatsen utlovas vara biologiskt nedbrytbar och har, enligt tillverkaren, testats i samarbete med vägmyndigheter i Sverige, Danmark, Holland och Österrike och finns nu tillgänglig för försäljning i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062