23948sdkhjf

Högre vite för arbetsmiljöbrott

Det ska kosta att göra fel anser Trafikverket, som vill höja vitesbeloppen för den som bryter mot skyddskraven. En enda överträdelse innebär därmed 20 000 – 100 000 kronor i vite.
Trafikverket tar på sig hårdhandskarna i kampen för en säkrare arbetsmiljö. Verket vill uppdatera sin vitesmodell och höja vitet så att den som bryter mot skydds- och säkerhetsreglerna på ett bygge får betala minst 20 000 kronor och maximalt 100 000 kronor.

– Det ska vara samma nivå som när det gäller försening, förklarade Karin Öberg Johnsson på Trafikverkets regionala leverantörsdag i Stockholm.

Vitet omfattar både järnväg och väg. Varselkläder och ID06 är självklarheter, det ska också finnas en upprättad riskbedömning både vid etablering och vid avetablering av en arbetsplats.

På vägsidan läggs fokus bland annat på att trafiken leds om på rätt sätt, att hastigheten anpassas förbi bygget och att riskerna för oskyddade trafikanter minimeras. På järnvägssidan handlar det bland annat om att ha skriftligt utsedda skydds- och säkerhetsledare.

– Höjningen av vitesbeloppen ska leda till ökad säkerhet, och det som vitesbeläggs är det som påverkar mest, säger Karin Öberg Johnsson.

Enligt den nya modellen avgörs vitesbeloppet av hur stort projektet är, En förseelser på ett projekt i storleken upp till 40 miljoner kronor innebär ett vite på 20 000 kronor, på projekt i storleksordningen 40 miljoner-200 miljoner kronor blir bötesbeloppet 0,05 procent av projektsumman och på projekt över 200 miljoner kronor blir summan att betala 100 000 kronor per förseelse.

– Det är högre viteskrav än tidigare, men det är begränsat hur de döms ut, det handlar bara de mest allvarliga anmärkningarna, säger Karin Öberg Johnsson.

Vitesmodellen är för närvarande ute på remiss, Trafikverkets plan är att en färdig variant ska vara klar i december och att man ska kunna ta in modellen i sina inköpsmallar vid årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099