23948sdkhjf

Finansieringsfrågan utreds

Höghastighetsbanor är ett måste för infrastrukturminister Anna Johansson. Hon vill titta på flera olika sätt att finansiera de nya stambanorna, och vill också utreda statlig medfinansiering för nya hållbara transportsystem.
Linköping . Infrastrukturminister Anna Johansson ser transportsystemen som en avgörande faktor för att samhället i stort ska fungera. Bostäder och transporter bör därför gå hand i hand, och hon är inte främmande för att staten ska dra ett större strå till stacken.

– Regeringen har i dag gett Trafikverket i uppdrag att ta fram ramverk för stadsavtal, stadsplaneringsavtal, där syftet är att få statlig medfinansiering för nya hållbara transportsystem i våra städer, förklarade hon när Transportforum drog igång på torsdagen.

Exakt hur det ska se ut återstår att mejsla ut, men Anna Johansson är hoppfull.

– Vi tror att det kan sätta fart på utvecklingen.

Infrastrukturministern förklarade också att det behövs nyinvesteringar på järnvägssidan.

– De stambanor vi har börjar bli till åren och inte ens snabbtågen går så vansinnigt snabbt.

Infrastrukturministern konstaterar att det inte räcker att rusta upp den befintliga järnvägen och förklarar att regeringen måste ta rätt stora tag för att bygga ut systemet.

– Jag tycker det är otroligt positivt att den borgerliga alliansen i slutet av sin regeringstid övergav sitt kompakta motstånd mot höghastighetsbanor.

Den redan inledda förhandlingen om eventuella sträckningar mellan de stora städerna, i kombination med bostadsbyggande, kommer därför att fortsätta, förklarar hon,

– Sverigeförhandlingen kommer naturligtvis att fortsätta, vi kommer också att titta på fler möjligheter till finansiering.

Anna Johansson ser många möjliga vägar att gå.

– Det finns stora finansieringsbehov och det är rimligt att se på till exempel vägslitageskatt, flygskatt och medfinansiering där man kan tillgodoräkna sig olika nyttor, det är rimligt att också titta på lånefinansiering. På lång sikt har vi nytta av snabba upp kommunikationen mellan de stora städerna.

Anna Johansson uppger att hon ser utbyggnaden av stambanorna som det enskilt viktigaste infrastrukturprojektet, och att ett första steg rent praktiskt kan tas under nästa mandatperiod.

Hon utesluter inte heller OPS (offentlig-privat samverkan) som finansiering av infrastruktur.

– Jag utesluter inte några former av finansiering på förhand, men jag tror att det kan vara lämpligt för en väldigt begränsad mängd objekt.

Många projekt har stor samhällsnytta, utan att för den skull vara tillräckligt intressant för företag eller andra parter att vilja lägga pengar på, resonerar hon.

– Det finns inga ”gratis pengar” och man ska inte ha en övertro på OPS.

Infrastrukturministern berörde också de problem som järnvägen tampats med, och deklarerade att staten behöver ha underhållet i ett fastare grepp.

– Vi hade avsatt mycket pengar i vår budget för upprustningen av järnvägen, men det behövs inte bara pengar, det finns brister i hur underhållet är organiserat, statens grepp över hur förhållandena på banan är för dåligt, det uppsplittrade ansvaret gör att det inte funkar som det är tänkt.

Regeringen vill därför låta utreda hur staten kan stärka sin kontroll över järnvägstrafiken och underhållet.

– Så att människor kan lita på att tågen kommer som de ska.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079