23948sdkhjf

Cykla rätt lättare

Cyklister lever farligt, inte minst vid vägarbeten. Det konstaterar VTI som efterlyser skärpta krav och bättre kunskap för att minska cykelolyckorna.
Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI uppger att det är ett faktum att cykelolyckor som sker vid vägarbeten kan leda till både lindriga och allvarliga skador. I vissa fall kan de till och med leda till döden och VTI har därför tittat närmare på totalt 288 registrerade cykelolyckor som kan relateras till vägarbeten.

– I olycksdatabasen som vi använt registreras inte alla cykelolyckor, särskilt inte de som inträffat i parker och liknande. Därför är det svårt att få en uppfattning om hur stort säkerhetsproblemet är, antalet kan var mycket högre än 288, säger Anna Niska, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

VTI konstaterar att 90 procent av de registrerade olyckorna inträffat i tätorter och att det oftast handlar om att cyklisten cyklat omkull på kablar, slangar, rör etcetera. Näst vanligast är att cyklisterna gör illa sig på grund av löst grus, stenar eller smuts från vägarbetet, höga och/eller omarkerade kanter och större gropar, hål, diken eller andra ojämnheter.

Vad ska man då göra åt saken? Enligt VTI bör man helst undvika att leda om trafiken.
– I dagsläget fungerar omledningar ofta dåligt med långa omvägar utan tillräcklig förvarning. Eftersom cyklister är mycket känsliga för omvägar och i princip alltid väljer den snabbaste vägen, så är risken stor att de väljer mindre lämpliga alternativ om informationen är otillräcklig och omvägen för lång, säger Anna Niska.

Forskarna rekommenderar att cykeltrafiken bara leds om då det är absolut nödvändigt. Den alternativa vägen måste då vara tydligt utmärkt, helst med linjer i vägytan.

Enligt VTI finns det ett behov av större kunskap av hur man ska hantera cyklister vid vägarbeten.

– Trafik- och gatukontoren frågar sig hur de kan förbättra sitt arbetssätt för att ha säkra och framkomliga cykelvägar även i byggskeden. Hos byggentreprenörerna däremot är frågeställningen snarare vilken prioritet frågan har jämfört med alla andra krav i samband med vägarbeten, säger Anna.
VTI anser att man måste anpassa utmärknings- och avspärrningsmaterial för användning på cykelvägar, och till exempel använda varningslampor oftare. Man skulle också kunna låta bli att lägga rör och ledningar under cykelvägar, för att på så vis slippa gräva upp dem, föreslår VTI.

Forskarna ser också ett behov av skärpta krav gällande när det gäller till exempel uppställning av kranar, liftar och byggställningar, VTI efterlyser också att de riktlinjer som finns efterlevs bättre och rekommenderar utbildning och dialog, men kanske också viten som extra påtryckning.

– Förutom att använda externa kontrollanter är det väl värt att uppmana cyklister att anmäla brister de ser. Det kan vara ett sätt att få hjälp med uppföljningen men också ge kunskap om omfattningen av problemen och en ökad förståelse för vad som krävs för att förbättra cyklisternas situation vid arbeten på och invid cykelvägar, säger Anna Niska.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063