23948sdkhjf

Snart dags för Ostlänken

Det kan bli byggstart för Ostlänken redan 2017, entreprenadupphandlingarna dras igång 2016 och projekteringen pågår. – Vi avser att satsa ordentligt på projektering, vi tror att det lönar sig, både på sista raden och 150 år framåt, säger Ali Sadeghi.
Det börjar dra ihop sig för Ostlänken, det vill säga drygt 15 mil dubbelspårig järnväg, Sveriges första höghastighetsjärnväg och en bana som väntas bli en betydelsefull del av de nya stambanorna mellan Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.

Projektet går loss på ungefär 35 miljarder kronor och Trafikverket ligger i startgroparna inför det som komma skall.

– Entreprenadupphandlingarna kommer igång med start 2016, förklarade Ali Sadeghi på Trafikverkets avdelning för stora projekt när myndigheten anordnade en regional leverantörsdag i Upplands Väsby i november.

– Det är ett politiskt önskemål och det är möjligt, det är också möjligt att det blir en successiv byggstart med 2017 som start och full produktion 2022.

Ali Sadeghi konstaterar att jätteprojektet för med sig flera andra stora uppdrag.

– Till exempel måste godsbangården i Norrköping flyttas, bara det är ett miljarduppdrag.

Projekteringen är redan igång och Trafikverket ser stora vinster i att belöna goda idéer som kan underlätta både produktion, drift och framtida underhåll.

– Vi avser att satsa ordentligt på projektering, vi tror att det lönar sig, både på sista raden och 150 år framåt, säger Ali Sadeghi.

Enligt planen ska Ostlänken vara klar för trafik 2028.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078