23948sdkhjf

Projekteringsstart för höghastighetståg

I december inledde Sweco projekteringen av den 2,6 mil långa etappen mellan Mölnlycke och Bollebygd ingående i Sveriges första järnväg för höghastighetståg.
Etappen är en del av den ungefär sex mil långa dubbelspårssträckningen mellan Göteborg och Borås som, enligt planerna, ska börja byggas 2020. I Swecos uppdrag, som värderas till cirka 50 miljoner kronor och beräknas pågå till slutet av 2016, ingår framtagandet av järnvägsplan, systemhandling och miljökonsekvensbeskrivning.

I uppdraget ingår att granska den tidigare beslutade korridor där järnvägen ska dras fram för att hitta den absolut bästa dragningen för bland annat korta restider och bekväma resor.

– Sett ur ett tekniskt perspektiv finns det flera utmaningar att ta med i beräkningen. Med hastigheter på upp till 320 kilometer i timmen blir buller och vibrationer konsekvenser som behöver hanteras på bästa sätt. Den kuperade terrängen innebär att sträckan kommer att innehålla många tunnlar och broar. Dessutom kommer vi att ha stort fokus på att skapa en lösning som ger minsta möjliga påverkan för människor, miljö och landskapsbild, säger Jan Thulin, vd för Sweco Rail.

Enligt Trafikverkets projektledare Jan Johansson kommer bland annat stor hänsyn att tas till passagen förbi Mölnlycke med dess centrala placering i samhället och placeringen av den nya underjordiska stationen vid Landvetter flygplats.

Sweco har sedan tidigare erfarenhet från projektering av järnväg för hastigheter upp till 250 kilometer i timmen. För snart fyra år sedan ingick företaget i ett konsortium som fick uppdraget att projektera det som ibland beskrivs som Danmarks första höghastighetsjärnväg mellan Köpenhamn och Ringsted. Annars är en vanlig definition att höghastighetståg färdas med minst 250 kilometer i timmen.

Den nya järnvägen är en länk i en planerad stambana mellan Stockholm och Göteborg som förväntas korta restiden mellan Sveriges två största städer med en timme.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062