23948sdkhjf

Gula ovanjordsriggar på väg till Svappavaara

Atlas Copco kommer att leverera borrvagnar och borrverktyg liksom den service som behövs i takt med att LKAB drar igång driften i sina tre gruvor i Svappavaara.
Svappavaara , cirka fyra mil söder om Kiruna, beskrivs av LKAB som företagets mest expansiva område och Europas största nya järnmalmsprojekt. Företaget räknar med att driva verksamhet i tre dagbrottsgruvor. Först ut var Gruvberget som invigdes i maj 2010, men som stoppades tillfälligt i juni 2012 då Högsta domstolen nekade prövningstillstånd för LKAB:s överklagan av miljödomen. I dag kan dock produktionen åter drivas för fullt med en årsproduktion på cirka två miljoner ton.

Förhoppningen är att verksamheten vid de övriga två gruvorna i Mertainen och Leveäniemi kunna komma igång inom ett år.

Det avtal som LKAB nu tecknat med Atlas Copco är ett ramavtal, vilket innebär att det träder i kraft i takt med att de nya gruvorna startas. Kopplat till borrutrustningarna finns ett långsiktigt serviceavtal, inriktat på att ständigt förbättra borrvagnarnas produktionsresultat och bidra till en säker gruvdrift i de nya gruvorna. Atlas Copco kommer också att leverera de borrverktyg som behövs och även de leveranserna är knutna till ett serviceavtal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079