23948sdkhjf

Enkel maskin för tuff miljö

Volvos kinesiska SDLG-hjullastare har hittat en nisch i Nordamerika. Det förhållandevis enkla utförandet med bland annat begränsade inslag av elektronik gör att maskinerna tycks klara sig med ytterst små störningar i korrosiva miljöer.
Kraven på en entreprenadmaskin blir allt tuffare. Den ska klara en förväntad produktionskapacitet, uppfylla gällande miljökrav och stå emot bland annat damm, fukt, kyla och värme. För logistikföretaget Sylvite, baserat i Lakeland, Florida, tillkommer ytterligare en faktor, maskinerna måste stå emot synnerligen korrosiva miljöer. Företaget är nämligen en av de större distributörerna av konstgödsel på den nordamerikanska kontinenten och en ständig påverkan av kemikalier sätter sina spår på maskinerna.

För att hitta en lösning tänkte man en bit utanför den berömda boxen när en ny hjullastare skulle köpas in. I stället för att satsa på en traditionell premiummaskin valdes en betydligt billigare LG959 från Volvos kinesiska bolag SDLG. Och den primära orsaken var inte att maskinen kostade betydligt mindre i inköp utan att den är betydligt enklare i sitt utförande, vilket den här gången betraktades som en stor fördel.

Maskinen arbetar i ett lager för konstgödsel där miljön är extremt korrosiv. Där finns mycket salt, damm och kemikalier som skadar känsliga komponenter. Vi började titta på vanliga premiummaskiner, men vi bestämde oss för att testa lastaren från SDLG som inte innehåller så mycket kabeldragningar och elektronik som lätt skadas och därmed skapar problem för oss, säger Pete Marovich, Sylvites vd.

– Så här långt är vi väldigt nöjda med maskinen, säger Pete Marovich.

Enligt SDLG:s nordamerikanska bolag är Pete Marovich inte ensam om att använda företagets hjullastare för att hantera korrosivt material.

Alan Quinn, vd för SDLG North America, betonar att just arbete i korrosiva miljöer visar att företagets förhållandevis enkla maskiner under vissa förhållanden till och med kan vara att föredra framför mer välutrustade premiummaskiner.

LG959 är utrustad med en Tier 3-anpassad Deutz-diesel på 224 hästkrafter samt transmission och axlar från ZF. Arbetsvikten är ungefär 17 ton och skopvolymen cirka tre kubikmeter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08