23948sdkhjf

Allt färre kopparstölder

Under senare år har Trafikverket haft stora problem med kopparstölder i anslutning till järnvägen. Under förra året minskade dock antalet från 349 till 232. Däremot ökade antalet förseningsminuter orsakade av stölderna kraftigt.
Höjda metallpriser har varit en väsentlig anledning till att järnvägen drabbats hårt av kopparstölder under de senaste åren. Avklippta och stulna kopparkablar har orsakat svåra störningar i järnvägstrafiken i form av förseningar och inställda tåg. Dessutom medför kabelstölderna en stor risk för allvarliga elolyckor både för gärningsmännen och för människor i närheten.

Nu menar dock Trafikverket att det arbete som lagts ner för att minska stöldproblemet burit frukt. Bland annat etablerades en nationell koppargrupp 2012 vars uppdrag blev att systematiskt arbeta för att förebygga och avhjälpa det samhällsproblem som kopparstölder faktiskt är.

Hittills har man exempelvis utarbetat handlingsplaner, rutiner, checklistor och samarbetsformer som ska bidra till att mildra stöldernas konsekvenser.

I dag har vi ett väl fungerande samarbete , inte bara med Polisen utan även med flera seriösa skrothandlare, Åklagarmyndigheten, Eon, Vattenfall och även entreprenadföretag, säger Sten Vickberg som är Trafikverkets projektledare för kopparstölder.

– Vi jobbar i dag med vakter, kameraövervakning och DNA-märkning på utsatta sträckor. När jordkablar stjäls, så ersätts de av aluminiumkabel. Nya byggsätt och andra material gör att det blir mindre attraktivt att stjäla och svårare att sälja. Röjning av buskar och sly på kritiska och utsatta platser begränsar möjligheten för tjuvar att gömma sig när tåg passerar eller väktare genomför sina ronder. Och självklart känns det bra när vårt arbete ser ut att ge resultat.

Enligt statistiken genomfördes 318 stölder under 2012. 2013 var antalet stölder uppe i 349 för att falla tillbaka till 232 under 2014. Även om stölderna sjönk kraftigt under förra året minskade inte störningarna i form av förseningsminuter i motsvarande utsträckning. 2012 redovisades 40 717 förseningsminuter, 2013 var siffran nere på 8 530 för att förra året öka till 22 223.

En tid tycktes problemen vara som störst i väst för att under 2014 flytta över till öst, men om man ska se över tid kan man säga att det är kring storstäderna vi har flest kopparstölder och det är tyvärr också där de får störst konsekvenser med de mest trafikintensiva banorna, säger Sten Vickberg.

Ytterligare en orsak till att kopparstölderna minskat är med stor säkerhet att kopparpriset i princip halverats sedan toppnivåerna för tre-fyra år sedan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063