23948sdkhjf

Kinesiska lastbilar nästa för Volvo

Volvo har slutfört förvärvet av 45 procent av den kinesiska fordonstillverkaren Dongfeng Commercial Vehicles, DFCV, ett dotterbolag som svarar för huvuddelen av Dongfeng-koncernens verksamhet inom tunga och medeltunga lastbilar.
Den här strategiska alliansen är en verklig milstolpe och innebär en fundamental förändring av Volvokoncernens möjligheter på den kinesiska lastbilsmarknaden, vilken är världens största. Samtidigt ger den oss möjligheten att vara med och växa DFCV:s internationella affär på ett sätt som kommer att gagna både oss och vår kinesiska partner, säger Volvos vd och koncernchef Olof Persson.

Det är nu nästan två år sedan Volvo offentliggjorde planerna på att gå in som storägare i DFCV. Med alla myndighetstillstånd på plats kan affären nu slutföras, vilket förstärker Volvos position som en av världens största tillverkare av medeltunga och tunga lastbilar.

Inte minst är Volvo intresserat av den kinesiska lastbilsmarknaden där totalmarknaden för 2013, enligt Volvo, uppgick till 774 000 tunga fordon och 286 000 medeltunga fordon. På den marknaden – ungefär lika stor som den nordamerikanska och europeiska tillsammans – är Dongfeng en av de tyngsta spelarna med marknadsandelar på en bit över 15 procent. Försäljningen under 2013 anges till 120 000 tunga och 51 000 medeltunga lastbilar.

Redan när affären först presenterades i januari 2013 andades Olof Persson stor optimism inför framtiden.

– Kombinationen av Dongfengs kunnande och starka position i Kina och Volvokoncernens tekniska expertis och globala närvaro ger DFCV en utmärkt potential för tillväxt och lönsamhet, både i och utanför Kina. Vi har en tydlig strategi för att nå vår vision att bli världsledande inom hållbara transportlösningar. I och med det här avtalet tar vi ett avgörande steg mot att nå flera av våra strategiska mål, så som storlek och tillväxttakt i Asien, sade han bland annat.

Olof Persson betonade också att Dongfeng är en välbekant affärspartner efter många års samarbete och med en ledning och ett produktutbud som företaget verkligen gillar.

Förhoppningen är att samarbetet med DFCV ska resultera i skalfördelar inom inköp, utveckling och produktion inom Volvokoncernens lastbilsverksamhet. Bland annat diskuteras samarbete inom områden som motorer, motorkomponenter, produktplattformar och inköp.

Prislappen anges till motsvarande 5,6 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094