23948sdkhjf

”Miljöskadlig skatt på biodiesel”

Ett av inslagen i Stefan Löfvens budgetförslag är skatt på biodiesel. Om Gustav Melin, vd i Svebio, får som han vill finns den inte kvar i nästa budgetförslag. – Skatten är feltajmad och miljöskadlig, hävdar han.
Den nya skatten har föreslagits för att leva upp till EU:s regelverk som säger att de enskilda medlemsländerna inte får ge mer statsstöd till förnybara drivmedel än att konkurrenssituationen med fossil diesel jämnas ut. Så kallad överkompensation får inte förekomma.

– Genom det stora oljeprisfallet har villkoren förändrats radikalt, och den skatt som regeringen och riksdagen vill införa grundas på föråldrade marknadssiffror. Under nästa år kommer det inte att finnas någon överkompensation alls. Politikerna måste tänka om och dra tillbaka förslaget, säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

– Riksdagen måste stoppa den skatt på biodiesel som ligger med i budgeten för nästa år. Skatten är orimlig och ologiskt mot bakgrund av det radikalt ändrade läget på drivmedelsmarknaden, säger Gustav Melin.

Enligt Gustav Melin låg världsmarknadspriset på olja fram till i somras kring fem kronor per liter, men har sedan dess sjunkit med omkring 40 procent, det vill säga två kronor litern. Samtidigt har dock dieselpriset per liter inte sjunkit med mer än ungefär en krona, något som gör att Gustav Melin räknar med ytterligare prissänkningar.

Den föreslagna skattehöjningen på 1,69 kr/liter plus moms för lågblandad biodiesel och 1,05 kr/liter för ren biodiesel B100 baseras på en överkompensation för biodieseln på 1,50 – 1,70 kronor per liter under våren.

– Genom att införa skatten hamnar biodieseln i ett omöjligt konkurrensläge i förhållande till den vanliga dieseln, som nu snabbt sjunker i pris. Det kommer att leda till onödigt hög användning av fossila drivmedel och högre utsläpp av koldioxid, konstaterar Gustav Melin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094