Rapport från en frysbox

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Stoppet för Förbifart Stockholm hävdes i förtid och alla avbrutna arbeten ska nu återupptas. – Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor, säger projektchef Johan Brantmark.Precis innan jul meddelade regeringen att frysningen av Förbifart Stockholm hävdes. Projektet kunde därför rulla igång igen vid årsskiftet och projektchef Johan Brantmark uppger i ett pressmeddelande att beslutet skapar nya möjligheter och handlingsutrymme, men att projektet kan ha påverkats av förseningen.

– Under tiden som projektet varit fryst har vi arbetat med att effektivisera produktionstiden så mycket som möjligt. Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor.

Turerna har varit många under det senaste halvåret. Det första spadtaget för mångmiljardprojektet togs den 19 augusti, efter valet beslutade dock den nya regeringen att skjuta upp projektet till den 1 maj 2015.

För Trafikverket, som stod redo att börja bygga på allvar, var det bara att lägga ned spaden, och projektchef Johan Brantmark betecknade det lite som att sitta i en frysbox.

– Lite så får man väl säga att det är, vi har ju fryst projektet i många avseenden, men på ett sätt så att det går att starta upp igen den första maj, sade han i en intervju med Leveranstidningen Entreprenad i början av november.

Trafikverket fick omedelbart avbryta de åtgärder i fält de hade rådighet över, och skjuta upp alla planerade jobb. De förfrågningsunderlag som skulle ha publicerats under hösten fick vänta, och inga avtal eller kontrakt kunde skrivas på.

En del avtal var dock redan ingångna och måste hanteras individuellt.

– Ska vi stoppa projektet på ett klokt sätt måste vi ha omsorg om skattebetalarnas pengar, förklarade Johan Brantmark och förtydligar att det i vissa fall är billigare för skattebetalarna att låta konsulterna slutföra sitt arbete.

Två stora entreprenader var redan ute på anbudsräkning: Johannelund och Kungens kurva. Trafikverket valde därför att förlänga anbudstiden för dessa, så att entreprenörerna vet vad som gäller innan de lämnar sina anbud. Johan Brantmark var dock inte orolig för att ett stopp och den osäkerhet det medför riskerar att minska antalet anbud och därmed försämra konkurrensen.

– Det viktiga är att entreprenörerna har ett tydligt besked i ryggen när de lämnar in sitt anbud. Vi planerar efter regeringens besked och hoppas att marknaden fortfarande ska tycka att det är ett intressant projekt.

Enligt Trafikverket innebär ett halvårslångt stopp att hela bygget försenas med 10-12 månader. Ledningen fick därför försöka planera om projektet utöver det vanliga för projekt i den här storleken, bland annat måste årstidsberoende arbeten styras om.

– Till exempel kräver skogsavtagningen tjäle och vissa arbeten i naturskyddsområdena måste ske på vintern, inte minst för att man inte får förstöra fåglarnas häckning, sade Johan Brantmark.

Förseningen beräknades också stora ekonomiska konsekvenser. Den egna organisationen kostar pengar, enligt Trafikverket är det dock främst det faktum att entreprenörer och konsulter som måste lägga ner sitt arbete har avtalsenlig rätt till ersättning som innebär merkostnader.

– Vi räknar med att stoppet kostar 170-260 miljoner kronor. Det figurerar många andra siffror och vi investerar en dryg miljard per år eller cirka fyra miljoner kronor per dag. Men de dagliga kostnaderna kommer ju också att minska när verksamheten ligger nere, förklarade Johan Brantmark i november.

– Sen finns det ju även andra siffror som visar på hur mycket samhällsnytta man förlorar på att ett samhällsnyttigt projekt, som Förbifart Stockholm, försenas.

Han ansåg dock inte att projektet i sig riskerade att lida men av stoppet.

– Det finns några ledningsomläggningar som fick skottas igen och därmed blev ”förgävesarbete”. I stort sett har stoppet inte inneburit merarbete, men framförallt tappar vi tid.

Ledningsomläggningarna hade kommit en bra bit på väg när projektet slog halt, hösten skulle ha ägnats åt att räkna på anbud, lägga om ledningar och förbereda arbetsplatserna, den första sprängningen planerades till årsskiftet och de stora entreprenaderna skulle dras igång under första halvåret 2015.

Av detta blev intet, men nu ska alla avbrutna arbeten återupptas och förberedelserna för att bygga tunnlar och hamnar ska fortsätta enligt plan. Trafikverket räknar med att redan under våren/vintern kunna påbörja förberedelserna för bygget av en gång- och cykelbro över E4 vid Kungens kurva, man kommer också att börja etablera arbetsplatser och anlägga byggvägar till arbetsområdena på Lovö och fortsätta lägga om ledningar vid Johannelunds tunnelbanestation.

Även upphandlingarna ska återupptas, entreprenader för 12 miljarder kronor skulle egentligen ha gått ut till marknaden under hösten och vintern, till det kommer de två förhandlingarna med förlängd anbudstid, på totalt fem miljarder kronor. Enligt Trafikverket ska upphandlingarna komma ut successivt enligt en ny upphandlingsplan som ska offentliggöras inom kort på projektets hemsida.

Fakta Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm blir en trefilig, dubbelriktad, 21 kilometer lång ny sträckning av E4 mellan Kungens kurva och Häggvik.

18 kilometer dras i tunnel, till projektet hör också sex trafikplatser.

Bygget kräver också sju arbetstunnlar och tre tillfälliga hamnar .

Enligt Trafikverkets ursprungliga budget ska projektet kosta 27,6 miljarder kronor i 2009 års penningvärde, förseningen beräknas dock medföra extrakostnader på 170-260 miljoner kronor.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Över och under när Skanska bygger ut väg i Norge

Skanska ska bygga ut länsväg 17 i norska Nord-Trøndelag. En relativt kort sträckning men ett omfattande avtal som innefattar både broar och tunnlar.

Ledningen för nya Atlas-bolaget spikad

Scanvo får hela DAF:s sortiment

Göteborgsföretaget expanderar i Skåne

Konkurrensen tätnar för maskinuthyrarna i Sydsverige.

Han ska leda VR Track framåt

Det svenska dotterbolaget får ny vd i september. Rekryterar från Infranord.

Ferronordic ersätter utgående Volvo

Blir distributör för fransk tillverkare i Ryssland.

Trafikverket: Kan ta 20-25 år

I väntan på justering av trafikförordningen mäter Trafikverket bärigheten på det statliga vägnätet. En stor del av vägarna är gamla och behöver förstärkas innan man kan släppa på för 74-tonstrafik.

Arkiv

75-åriga företaget gick inte att rädda

Konkursförvaltaren har nu givit upp förhoppningen om att hitta en köpare.

Ökad efterfrågan på kvinnor i maskinbranschen

Fler kvinnor och fler anställda med utländsk bakgrund kan vara lösningen på de rekryteringsproblem som i dag gör det svårt för svenska maskinentreprenörer att utföra de arbeten som behöver göras. På köpet räknar branschföreträdare med ökad dynamik och trevligare stämning.

Magni breddar med stel maskin

Magni har snabbt etablerat sig som tillverkare av roterande teleskoplastare. Nu kommer även stela modeller.

Inre hamnen i Norrköping saneras

Kan komma att kosta 425 miljoner kronor.

Skånebolaget fortsätter expandera

Investerar 25 miljoner i nya kranbilar för att möta konkurrensen framöver.

PK Road får broprojekt av Trafikverket

Svevia sköter skånska vägar

Under de kommande fyra åren är det Svevia som ansvara för drift och underhåll av de statliga vägarna på Österlen.

Veckans konkurser – vecka 33

Senaste konkurserna inom bygg och anläggning.

Wiklunds utbud allt bredare

En eldriven lastare är tillsammans med en elvatons hjulgrävare ett par dragplåster i Wiklund Tradings monter på Entreprenad Live.

Drillcon växlar upp

NCC får förlängt

Ny ägare till Kaunisvaaragruvan

Konkursförvaltaren och Abecede har träffat en principöverenskommelse om köpet av gruvan i Pajala.

Ex-minister tar över som byggar-vd

Förre infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tillträder 1 oktober som vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Norra Bohuslän gick till Svevia

Peab värvar Göteborg energis vd

Lotta Brändström lämnar Göteborg energi – blir biträdande affärsområdeschef för anläggning Norden.

Peab och Swerock expanderar i Dalarna

1

Dålig design tycker VTI

Mötesfria vägar är säkrare, men de slits snabbare uppger VTI som rekommenderar höjda tekniska krav. – För att minska nedbrytningen behövs en förbättrad design, till exempel breddade mitt- och sidovägrenar som ökar sidoförflyttning av fordon.

Ny vd till No Problems

NCC sköter vägar i väst

Ny beläggningschef till Svevia

Hälsingska vägar för Svevia

Flemingsbergs station byggs om

Kraftig harv med vändbara rivare

Arriva ska driva Pågatågen

2

Pålning riskerar stänga Götaälvbron

NCC byggstartar i Göteborgs hamn

Volvo CE får ny vd

Svevia får ny arbetschef

Hög DHL-chef blir vd för Trelleborgs hamn

Se alla Företagens egna nyheter

Trans-Auto AB förvärvar hydraulikkomponentsdelen från Eigenbrodt AB

Vi presenterar ny vd och koncernchef för Metso

Account Manager - Junior saljare till ett smart foretag

Kunskap om SmartDok ger fördelar som jobbsökare

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Skydda satsar med ny hemsida och e-handel

SmartDoks ID06-ackrediterade elektroniska personalliggare förbättrar och förenklar ditt arbete

Sveriges bästa grävmaskinist utsedd!

EFTERLYSNING FRÅN AREMA: Teleskoplastare Manitou MT625H -Stulen från JM´s arbetsplats i Solna

Kostnadseffektiv ombyggnadslösning för konkross-installationer

Använd minimalt med tid på fakturering

Miljömedvetna Frentab återvinner med Metsos Lokotrack® ST2.8™

Nästa generation skördarrotatorer visas på Elmia Wood

Nytt fakturaunderlag i SmartDok äntligen på plats

Motec MVS System, 270° eller 360° kamerasystem

Multihog CX75 med miljömotor Tier 4 final

Halvtid i tävlingen Sveriges Bästa Grävare

Kom och se SmartDoks nya ID06 Personalliggare på MaskinExpo 2017

VG Maskin tar sig an nya uppdrag med branschanpassat rapporteringssystem

Har ni bokat in era maskiner för service och reparation inför vintersäsongen 17/18?

Har du kontroll på firmans dieselförbrukning?

Malwa Forest störst bland entreprenörer

Cognex SurfaceFX – visionfunktion för bättre inspektion

Marimi ställer ut på MaskinExpo

PEAL Mineral Processing levererar tvätt- och vattenreningsanläggningar i Sv...

Sänd till en kollega

0.175