Rapport från en frysbox

| Av Ulrika Andersson | Tipsa redaktionen

Stoppet för Förbifart Stockholm hävdes i förtid och alla avbrutna arbeten ska nu återupptas. – Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor, säger projektchef Johan Brantmark.Precis innan jul meddelade regeringen att frysningen av Förbifart Stockholm hävdes. Projektet kunde därför rulla igång igen vid årsskiftet och projektchef Johan Brantmark uppger i ett pressmeddelande att beslutet skapar nya möjligheter och handlingsutrymme, men att projektet kan ha påverkats av förseningen.

– Under tiden som projektet varit fryst har vi arbetat med att effektivisera produktionstiden så mycket som möjligt. Vi gör också vad vi kan för att begränsa tidsförlusten och Trafikverkets kostnader för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 – 260 miljoner kronor.

Turerna har varit många under det senaste halvåret. Det första spadtaget för mångmiljardprojektet togs den 19 augusti, efter valet beslutade dock den nya regeringen att skjuta upp projektet till den 1 maj 2015.

För Trafikverket, som stod redo att börja bygga på allvar, var det bara att lägga ned spaden, och projektchef Johan Brantmark betecknade det lite som att sitta i en frysbox.

– Lite så får man väl säga att det är, vi har ju fryst projektet i många avseenden, men på ett sätt så att det går att starta upp igen den första maj, sade han i en intervju med Leveranstidningen Entreprenad i början av november.

Trafikverket fick omedelbart avbryta de åtgärder i fält de hade rådighet över, och skjuta upp alla planerade jobb. De förfrågningsunderlag som skulle ha publicerats under hösten fick vänta, och inga avtal eller kontrakt kunde skrivas på.

En del avtal var dock redan ingångna och måste hanteras individuellt.

– Ska vi stoppa projektet på ett klokt sätt måste vi ha omsorg om skattebetalarnas pengar, förklarade Johan Brantmark och förtydligar att det i vissa fall är billigare för skattebetalarna att låta konsulterna slutföra sitt arbete.

Två stora entreprenader var redan ute på anbudsräkning: Johannelund och Kungens kurva. Trafikverket valde därför att förlänga anbudstiden för dessa, så att entreprenörerna vet vad som gäller innan de lämnar sina anbud. Johan Brantmark var dock inte orolig för att ett stopp och den osäkerhet det medför riskerar att minska antalet anbud och därmed försämra konkurrensen.

– Det viktiga är att entreprenörerna har ett tydligt besked i ryggen när de lämnar in sitt anbud. Vi planerar efter regeringens besked och hoppas att marknaden fortfarande ska tycka att det är ett intressant projekt.

Enligt Trafikverket innebär ett halvårslångt stopp att hela bygget försenas med 10-12 månader. Ledningen fick därför försöka planera om projektet utöver det vanliga för projekt i den här storleken, bland annat måste årstidsberoende arbeten styras om.

– Till exempel kräver skogsavtagningen tjäle och vissa arbeten i naturskyddsområdena måste ske på vintern, inte minst för att man inte får förstöra fåglarnas häckning, sade Johan Brantmark.

Förseningen beräknades också stora ekonomiska konsekvenser. Den egna organisationen kostar pengar, enligt Trafikverket är det dock främst det faktum att entreprenörer och konsulter som måste lägga ner sitt arbete har avtalsenlig rätt till ersättning som innebär merkostnader.

– Vi räknar med att stoppet kostar 170-260 miljoner kronor. Det figurerar många andra siffror och vi investerar en dryg miljard per år eller cirka fyra miljoner kronor per dag. Men de dagliga kostnaderna kommer ju också att minska när verksamheten ligger nere, förklarade Johan Brantmark i november.

– Sen finns det ju även andra siffror som visar på hur mycket samhällsnytta man förlorar på att ett samhällsnyttigt projekt, som Förbifart Stockholm, försenas.

Han ansåg dock inte att projektet i sig riskerade att lida men av stoppet.

– Det finns några ledningsomläggningar som fick skottas igen och därmed blev ”förgävesarbete”. I stort sett har stoppet inte inneburit merarbete, men framförallt tappar vi tid.

Ledningsomläggningarna hade kommit en bra bit på väg när projektet slog halt, hösten skulle ha ägnats åt att räkna på anbud, lägga om ledningar och förbereda arbetsplatserna, den första sprängningen planerades till årsskiftet och de stora entreprenaderna skulle dras igång under första halvåret 2015.

Av detta blev intet, men nu ska alla avbrutna arbeten återupptas och förberedelserna för att bygga tunnlar och hamnar ska fortsätta enligt plan. Trafikverket räknar med att redan under våren/vintern kunna påbörja förberedelserna för bygget av en gång- och cykelbro över E4 vid Kungens kurva, man kommer också att börja etablera arbetsplatser och anlägga byggvägar till arbetsområdena på Lovö och fortsätta lägga om ledningar vid Johannelunds tunnelbanestation.

Även upphandlingarna ska återupptas, entreprenader för 12 miljarder kronor skulle egentligen ha gått ut till marknaden under hösten och vintern, till det kommer de två förhandlingarna med förlängd anbudstid, på totalt fem miljarder kronor. Enligt Trafikverket ska upphandlingarna komma ut successivt enligt en ny upphandlingsplan som ska offentliggöras inom kort på projektets hemsida.

Fakta Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm blir en trefilig, dubbelriktad, 21 kilometer lång ny sträckning av E4 mellan Kungens kurva och Häggvik.

18 kilometer dras i tunnel, till projektet hör också sex trafikplatser.

Bygget kräver också sju arbetstunnlar och tre tillfälliga hamnar .

Enligt Trafikverkets ursprungliga budget ska projektet kosta 27,6 miljarder kronor i 2009 års penningvärde, förseningen beräknas dock medföra extrakostnader på 170-260 miljoner kronor.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Starkare än någonsin efter 40 år

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Direktkontakten
Utbildningskvalitet kräver riktiga praktikplatser

Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg om tänkbara lösningar på den maskinförarbrist som finns i Sverige i dag.

Ökad kapacitet i bantad teleskoplastare

Senaste tillskottet i JCB:s teleskoplastare i Hiviz-serien är 540-18 som trots att den, enligt tillverkaren, är 20 procent mindre än föregångaren 540-17 är mer produktiv och har högre lyftkapacitet.

Arbete på spår ger Berco ett lyft

4

Tesla satsar på tyngre bilar

Nu tar Tesla upp kampen mot jättarna inom lastbilar och pickuper. Tidigt på fredagsmorgonen visades deras nya tillskott, ellastbilen Tesla semi, upp.

Peab får förlängt underhållskontrakt

Nyhetsbrev

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Arkiv

Scantruck satsar högt

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Kompakt teleskoplastare med stödben

Timrå kommun fick städa upp

Reportage
Skärgårdshjärtat bultar för entreprenad

Vrångö Transport domineras av renhållning, firmans vd föredrar dock entreprenad – det finns gott om grävjobb ute på ön och det går lika bra att leda företaget från grävmaskinshytten. "Det passar mig bra att köra maskin."

Rekordförsäljning av begagnade dieselbilar

Under tredje kvartalet såldes det fler begagnade dieselbilar i Sverige än någonsin tidigare, det visar Bilprisers sammanställning för kvartalet.

Peab bygger ny etapp av E20

Peab ska bygga en motorväg mellan Alingsås och Vårgårda för en knapp halvmiljard, dagens sträckning görs om till lokalväg.

Återvunnen kantsten i miljöanpassad asfalt

I danska Kolding har lagren av begagnad kantsten nått allt mer besvärande höjder. Därför har kommunen tillsammans med NCC använt de överblivna kantstenarna som beståndsdel i den asfalt som använts vid beläggningsarbeten i Christiansfeld, en tätort med på Unescos lista över världsarv.

Caterpillar utlovar smarta grävare

Caterpillar lanserar en ny generation grävmaskiner som redan från fabrik ska vara försedda med alla nödvändiga sensorer och, som standard, är försedda med en rad integrerade tekniska system.

Nya filter byts mer sällan

Upp till 15 procent minskade underhållskostnader utlovas i den nya generationen grävmaskiner, Caterpillar har tagit sig an problemet bland annat genom att minska antalet filterbyten.

Säkerhetsbubbla runt maskinen

Caterpillars nya grävargeneration ska vara säkrare än äldre modeller, ett nytt e-fencesystem ska till exempel minska risken för att riva ner ledningar, gräva för djupt eller kanske råka svänga in i chefens bil.

Caterpillar renodlar

Caterpillar vill förenkla verksamheten och drar därför ner på bland annat antalet plattformar, hytter och luftfilter.

Nytt försök att bryta i Kammarberget

Swerock vill bryta 150 000 ton per år ur Kammarberget i Kungsbacka.

Allt färre stulna maskiner återfinns

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Trafikverket svarar på mut-kritik

Standardpaket med mycket teknik

De förinstallerade systemen ska hjälpa föraren att göra ett bättre jobb, den som har ännu större behov kan dock få mer avancerade system installerade direkt från fabrik.

Jätteinvestering i väst

Ny regionchef för Cramo

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny vd för Certex

Snabbare körning med mer last

Strukton rail i utbildningssamarbete

Namnbyte för Hitachi-företag

Danmark lägger världens längsta likströmskabel

Betongproduktion på högvarv

Stark utveckling i Norrköpings hamn

Ny vd på transportföretaget Kiitomsimeon

Milslång kulvert grävs

Se alla Företagens egna nyheter

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Kylvätskan till ALLA bilar

Saltängens anläggningsindustri går som tåget

Vill du också få helikopterperspektiv?

Se produktionsergonomi på Elmia Subcontractor 2017

TR Electronic och Cognex bjuder in till kostnadsfritt seminarium

Fler servicebilar

Toyota valde TRICO för sitt Optifit sortiment

Stort byggprojekt = Saltängen

Constructor ställer ut på Nordens ledande mässa för logistik och transport.

Torkarbladstillverkaren TRICO firar 100 år!

Sänd till en kollega

0.143