23948sdkhjf

Parhästar för bred plogning

Snöröjning av upp till 8,5 meter breda vägar ska nu kunna utföras med en lastbil i ett svep. Det lovar Mählers sedan företaget lanserat en 18 fot bred sidoplog.
Genom att flytta allt större de l av entreprenaderna för underhåll av vintervägar från offentliga till privata aktörer har konkurrensen skärpts och därmed också kravet på effektivare röjningsmetoder. Den beskrivningen ger man på Mählers som härom året mötte de nya behoven med diagonalplogen Flexiway. Funktioner som ledad konstruktion, sidoförskjutning och möjlighet att ställa skärtrycket mot körbanan togs väl emot av branschen.

– De flesta distrikt köpte in stora delar av sitt behov redan för ett par år sedan då det gick ut ungefär 100 Flexiway. Därmed är behovet av nya plogar något mindre nu, men det har ändå gått ut ett tjugotal av den andra generationens Flexiway i år. Vissa vägdistrikt förordar den i sin vinterväghållning. Bland annat får vi höra från användarna att det goda plogresultatet innebär mindre saltningsbehov, eftersom vägbanorna blir renare, säger Engcongruppens kommunikationsansvarige Sten Strömgren.

Företagets nästa steg i utvecklingen är den 18 fot breda sidoplogen SP18 som bland annat är tänkt som parhäst till Flexiway.

– Med Flexiway 4.20 och SP18 är det möjligt att röja upp till 8,5 meter väg, säger Ingemar Nyberg, konstruktör på Mählers och med i utvecklingen av den nya bredplogen.

Nykomlingen är byggd med ett svep i plast, vilket reducerar vikten avsevärt.

– SP18 är anpassad för boggi- och tridem-lastbilar och har hydraulik som med sekvenser hjälper och underlättar för föraren att manövrera plogen säger Ingemar Nyberg.

Ett flertal blixtljus och positionsljus varnar andra trafikanter under snöröjningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078