23948sdkhjf

Skanska säljer chilensk betalväg

I och med försäljningen av den resterande andelen i den chilenska betalvägen Antofagasta avslutar Skanska Infrastructure Development sin verksamhet i Latinamerika.
Motorvägen Antofagasta sträcker sig genom det chilenska gruvdistriktet och byggdes för att skapa snabbare och säkrare transporter mellan gruvor och hamnar. Projektet har drivits i samverkan mellan offentliga och privata aktörer där Skanska spelat en vital roll.

2010 tog den svenska byggjätten hem koncessionen för att utforma, bygga, driva och underhålla betalvägen som öppnades för trafik i december 2012. Redan hösten 2011 sålde dock Skanska hälften av sin andel till ett privat chilenskt företag för motsvarande 275 miljoner kronor. Nu köper samma bolag även Skanskas resterande del – för 400 miljoner kronor.

Betalvägen har ingått i affärsenheten Skanska Infrastructure Development som specialiserats på offentlig-privat samverkan. Strategin är att investera i, utveckla och driva vägar, sjukhus, skolor, kraftverk och annan social infrastruktur i samarbete med den offentliga sektorn och inom ramen för det som brukar kallas OPS- eller PPP-projekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079