23948sdkhjf

Branschen tar utbildningsansvar

Ekonomiska åtstramningar gör att skolorna får allt svårare att kunna erbjuda maskinförarutbildningar värda namnet. Branschorganisationen Maskinentreprenörerna svarar med att göra en egen satsning tillsammans med gymnasiet i Upplands Bro.
För ett par år sedan fick den dåvarande utbildningsministern Jan Björklund klä skott för att massivt missnöje från Maskinentreprenörerna sedan den gymnasiala maskinförarutbildningen förvandlats till en halvmesyr genom att ”körkortsutbildningen” tagits bort. Arbetsgivarna hävdade bland annat att förändringen gjorde det omöjligt att ta emot praktikanter och anställa dem efter examen.

Resultatet blev att en populär utbildningslinje till ett bristyrke tappade fart och efter hand har problemen vuxit sig än större.

– Samhället har uppenbarligen inte prioriterat tillräckligt med ekonomiska resurser för att skolorna ska kunna driva en kvalitativ maskinförarutbildning med kraft att växa och utvecklas. Många skolor har lagt ner den här typen av verksamhet för att resurserna varit för små, sade Tomas Lindberg, vd för ME-skolan under Stora Infradagen.

Som branschorganisation ser vi naturligtvis allvarligt på detta och gör en skolsatsning med de resurser vi har själva. Därför har vi startat vår första skola i samarbete med gymnasiet i Upplands Bro, där ME-skolan driver den yrkesinriktade delen av undervisningen. På sikt vill vi ha samarbetsskolor över hela landet med syfte att säkerställa utbildningsplatser, driva kvalitet och utveckla utbildningen och därmed försörja branschen med kompetent personal, sade Tomas Lindberg.

– Vi talar i dag om stora och betydande satsningar och investeringar i infrastruktur. Vi måste dessutom investera i våra utbildningssystem och i de människor som faktiskt ska se till att få jobbet gjort. Därför behöver vi ett system som uppmuntrar skolor att satsa i stället för att lägga ner utbildningar som direkt leder till jobb.

För de elever som ska börja i gymnasieskolan finns utbildning till maskinförare inom bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsfordon. Den som redan har börjat på bygg- och anläggningsprogrammet kan söka inriktningen anläggningsfordon till årskurs två.

Samarbetet gör det även möjligt för den som fyllt 20 år att utbilda sig till maskinförare inom den kommunala vuxenutbildningen. Kurstiden varierar beroende på förkunskaper och omfattar grävmaskiner, hjullastare och anläggningsförare-process.

– Viktigast för branschen är att vi fyller på med kompetent arbetskraft. Det är många jobb på gång och det finns en framtid för duktiga maskinförare, sade Tomas Lindberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078