23948sdkhjf

NCC köper berg från Förbifarten

NCC Roads köper de runt sju miljoner ton tunnelberg som beräknas utvinnas från arbetet med Förbifart Stockholms norra delar. Affären beskrivs som företagets hittills största i sitt slag.
Efter förädling kommer bergmassorna att återanvändas i olika infrastrukturprojekt i Stockholmsområdet. Att återanvända berg och förädla det på platser som ligger nära kund skapar en mindre miljöbelastning. Den här typen av affärer ligger därför väl i linje med vår långsiktiga strategi och vårt bidrag till ett mer hållbart samhälle, säger Per Höglund, chef för NCC Roads Sverige.

Säljare är Trafikverket som gör bedömningen att Förbifart Stockholm totalt kommer att generera drygt 19 miljoner ton berg under byggperioden. Förhandlingar pågår om att även sälja av bergmassorna från de övriga delarna av Förbifarten.

Avtalet med NCC Roads omfattar allt berg som hämtas ut från de tre platserna Johannelund, Lunda och Akalla. Bergmassorna kommer, enligt nuvarande planer, att levereras under en femårsperiod med trolig start i slutet av det här året. De största leveranserna beräknas till 2018 – 2019 då NCC:s anläggning i Rotebro efter viss modifiering ska kunna ta emot materialet dygnet runt alla dagar på året.

Förbifart Stockholm är en motorvägsförbindelse genom västra Stockholm, från Kungens kurva i söder till Häggvik i norr. Projektet stoppades tillfälligt av regeringen, men ska dra igång ordentligt under året med en byggtid på tio år. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 kilometer, kommer att gå i tunnel, vilket gör att Förbifarten, enligt vissa uppgifter kan bli världens längsta tunnel i städer och stadsnära miljöer
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078