23948sdkhjf

Slimmad hammare

En ny slimmad hammare med färre delar ska göra livet lättare för entreprenörerna. Det hävdar Furukawa som lanserar en helt ny hammarserie för bärare i storleken 21-55 ton.


Redan i fjol presenterade den japanska tillverkaren den första hammaren i FXJ-serien – FXJ475 . Nu kommer tre till: FXJ175, FXJ275 och FXJ375, en radda hammare som, enligt tillverkaren, ska kräva mindre underhåll samtidigt som de presterar bättre, med jämnare gång, bättre styrka och hög tillförlitlighet.

– Den ”stora” grejen med nya FXJ-serien är monoblockdesignen där det inte behövs några genomgående bultar. Detta i sin tur leder till att du får en kraftfullare hammare som slår hårdare och avger mindre vibrationer. Hammaren är helt enkelt konstruerad med färre delar, säger Fredrik Eriksson, eftermarknadsansvarig på den svenska återförsäljaren Amas Svenska AB.

Monoblockdesign innebär att cylindern och den nedre delen sitter ihop i ett enda stycke, den nya designen innebär också att hammaren saknar genomgående bultar, något som ansetts vara en kritisk punkt tidigare.

Andra nyheter är de omdesignade kilarna med större anslagsyta, även kolvarna har gjorts om och fått en större kontaktyta. Smörjsystemet och ventilkonstruktionen ska också ha förbättrats, detsamma gäller dämparna som ska göra redskapet mindre bullrigt med mindre vibrationer.

Varje hammare ska kunna användas på en rad olika bärare tack vare ett bredare hydrauliskt flödesområde; FXJ475 väger drygt 3,2 ton och passar maskiner på 33-55 ton, FXJ375 väger cirka 2,5 ton och är tänkt för bärare på 25-42 ton, FXJ275 väger knappt 1,8 ton och passar maskiner på 18-30 ton. Minstingen i serien, FXJ175 väger ett drygt ton och passar maskiner på 12-21 ton.

Tillverkaren uppger att LN-serien och FX-serien tillgodoser behoven för dem som behöver mindre hammare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062