23948sdkhjf

Planerar för dubbelspår

Trafikverket tar fram en första järnvägsplan för dubbelspår på Malmbanan. – Omfattande investeringar är nödvändiga och dubbelspårsutbyggnad mellan Kiruna och Narvik är den åtgärd som uppfyller våra mål på bästa sätt.
Malmbanan kommer inte a tt räcka till i sitt nuvarande skick anser Trafikverket och hänvisar till studier som uppges visa

att dubbelspår är det bästa alternativet.

– Vår åtgärdsvalsstudie av Malmbanan visade att även om enklare åtgärder genomförs kommer behovet av kapacitet inte att kunna tillgodoses över tid utifrån antagna trafikprognoser, säger Arnold Vonkavaara, regional direktör, Trafikverket Region Nord, i ett pressmeddelande.

– Omfattande investeringar är nödvändiga och dubbelspårsutbyggnad mellan Kiruna och Narvik är den åtgärd som uppfyller våra mål på bästa sätt.

Trafikverket tar därför fram en järnvägsplan för dubbelspår på en första etapp av Malmbanan norr om Kiruna. Det handlar om fem mil mellan Peuravaara och Bergfors.

I järnvägsplanen ska man bland annat titta på omfattning och placering av dubbelspåret, vad projektet kommer att kosta och vilka samhällsekonomiska effekter utbyggnaden kommer att få.

Enligt Trafikverket kan en byggstart ske tidigast 2019, detta kräver dock att både finansiering och nödvändiga planer är klara och enligt myndigheten finns det i dag pengar till att ta fram järnvägsplanen, men inte för att börja bygga.

Trafikverket uppger också att man på sikt kommer att ta fram järnvägsplaner även för den återstående Malmbanesträckan: Riksgränsen- Kiruna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078