23948sdkhjf

Lydig farkost följer planen

Aibotix programmeras noggrant innan en flygtur, det gäller även kameran, som får exakta order om var när och hur den ska ta sina bilder. Skulle något gå snett kan farkosten nödlanda, återvända ”hem” eller begå självmord.


Geosigma använder sig av en Aibotix X6, en gekopter eller multirotor byggd helt i kolfiber. Farkosten drivs av Lipo-batterier och flygvikten inklusive batteri och den tyngre av de två systemkameror företaget använder är 6,3 kg. Flygtiden blir då sju minuter, nio minuter med den lättare kameran.

– Först ville vi maximera flygtiden, men det tar bara en halv minut att byta batteri. Att flyga farkosten kräver dessutom stor koncentration, då kan det vara bra att få vila hjärnan en stund när man byter batteri, säger Tomas Svensson, gruppchef på Geosigmas avdelning för teknik och innovation.

De sex propellrarna är skyddade.

– Det är viktigt, kommer man åt en propeller i rörelse är det inte ett skärsår man får – det är en amputation, säger Cedric Pieterse, som är pilot och konstruktör.

Farkosten flyger i ett uppgjort rutmönster, upp till åtta hektar kan täckas in under en flygning. Farkosten kan också förses med värmekamera, för att till exempel hitta läckor i ett fjärrvärmesystem. Flygturen är i de flesta fall förprogrammerad, piloten gör en flightplan med bland annat höjder och hastighet och kamerans rörelser.

– Vi bestämmer i vilken vinkel den ska ta bilder, på vilka GPS-positioner och i vilket tidsintervall, säger Cedric Pieterse.

Kameran – eller RGB-sensorn som den kallas i dessa sammanhang – sitter i en servostyrd och gyrostabiliserad upphängning.

– Vi brukar använda en Cool Pix för överblicksbilderna och en Nikon D800 när det krävs hög upplösning, säger Cedric Pieterse.

De högupplösta bilderna tas i RAW-format och på ett område på cirka fem hektar blir det cirka 300 bilder som överlappar varandra.

Kamerans arbete programmeras noggrant.

Piloten styr sin farkost via en konsol och kan alltid avbryta den programmerade flygningen, kalla hem farkosten eller säga åt den att nödlanda. Om den tappar radiokontakten väntar den en minut, sedan kommer den tillbaka till utgångspunkten eller landar, beroende på vad man sagt åt den att göra.

Piloten får både röstmeddelanden och visuella meddelanden om hur det går för farkosten.

– Den måste dock alltid vara inom synhåll, säger Cedric Pieterse.

En liten extrakamera på farkosten kan ge piloten momentan insikt i vad som händer, det går också att ta extra bilder genom att trycka på en knapp.

Farkosten är tålig men gillar inte regn och blåst.

– Det ska helst vara uppehållsväder och inte mer än fem meter per sekund i vind, regn på linsen innebär att bilderna är bortkastade, säger Cedric Pieterse.

I ett grustag kan systemet dock tåla mer vind än i en stad, där turbulensen kan tillta mellan byggnaderna.

– Om vi inspekterar en kyrka vill vi inte riskera att farkosten förstör ett värdefullt fönster, kommenterar Cedric Pieterse.

I vissa fall föredrar han därför att köra farkosten manuellt.

Han beskriver farkosten som lätthanterlig.

– Oftast är det extremt odramatiskt och det är lätt att flyga om förutsättningarna är rätt. Men går det snett kan det gå fort, och man måste skapa förutsättningar för att lyckas.

Geosigma har ofta två man på plats vid en flygning, åtminstone på besvärliga ställen. Det går också att förse farkosten med en ”GPS-bur”, virtuella stängsel som den inte får passera.

– Det finns också en ”självmordsknapp”, jag kan stänga av motorn så att den faller, men det har aldrig behövts, säger Cedric Pieterse.

Fotnot: Vill du läsa mer om hur det funkar? Se länkarna nedan.

Multirotorn programmeras noggrant innan en flygtur, det gäller även kameran, som får exakta order om var när och hur den ska ta sina bilder. Skulle något gå snett kan farkosten nödlanda, återvända ”hem” eller begå självmord. Läs mer här (klicka på länken).

De högupplösta bilderna som geokoptern tar innehåller data som kan omvandlas till många typer av information. Projektören vill ha tunga filer, medan byggänget kanske föredrar vridbara överblicksbilder i format som alla kan öppna. Läs mer här (klicka på länken) .

När Geosigma startade för 20 år sedan var kärnbränslehantering som stod i fokus. Nu skräddarsyr företaget lösningar betydligt mer brett - inte minst för entreprenadbranschen. Läs mer här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079