23948sdkhjf

Späckade flygfotografier

De högupplösta bilderna som geokoptern tar innehåller data som kan omvandlas till många typer av information. Projektören vill ha tunga filer, medan byggänget kanske föredrar vridbara överblicksbilder i format som alla kan öppna.


De hundratals högupplösta bilder som blir resultatet av en vända med geopkoptern kan ge upphov till en rad olika typer av information. De informationstyngda bildfilerna laddas därför in i en dator och bearbetas av kraftfulla dataprogram.

– Mjukvaruutvecklingen de senaste åren har möjliggjort mycket, förut var det ett mycket tidsödande jobb där man hade få bilder och fick beräkna vinklarna mellan dem. Nu får vi hundratals överlappande bilder som lätt kan omvandlas till punkter, modeller eller olika typer av bilder, säger Tomas Svensson, gruppchef på Geosigmas teknik- och innovationsavdelning.

För att kvalitetssäkra bilderna förser Geosigma objektet – oavsett om det är ett hus eller ett flera hektar mark – med ett tiotal kontrollpunkter. Dessa mäts in med GPS, totalstation eller laser och när bilden är klar jämför man de uppmätta positionerna med de positioner som systemet levererat. På så sätt får man en uppfattning om hur exakt den fotogrammetriska informationen faktiskt är.

– Högupplösta data är vår spetskompetens, en avvikelse på två centimeter är bra, vi är ensamma om att klara en noggrannhet på 0,8 millimeter, kommenterar Cedric Pieterse, pilot och konstruktör på Geosigma.

De informationsspäckade originalfilerna blir mycket tunga, samtliga data kan kräva upp till 22 gigabyte, och ge upphov till ett punktmoln med över 90 miljoner punkter.

– Det går att se en spricka i ett hus, och mäta hur stor den är, sen kan man mäta igen några år senare och se om den vuxit, säger Cedric Pieterse.

En projekteringskonsult kanske har användning för de riktigt tunga filerna, och har den datorkraft som krävs bara för att öppna dem. På byggmötet kanske det räcker med en lättare vrid- och inzoomingsbar 3D-pdf som visar en övergripande bild av hur arbetet fortskrider och många vill ha ett ortofoto, det vill säga en 2D-bild med georeferenser (varje punkt i fotot har en GPS-position).

Andra varianter är hela terrängmodeller, högupplösta foton, 3D-pdf, punktmoln eller LAS-filer, det vill säga bilder uppbyggda av georefererade punkter.

– Filformatet är inget problem, vi kan exportera dem i alla varianter: 3D PDF, Geo TIFF, LAS, DXF/DWG, KMZ, OBJ, FBX, JPEG, PNG och flera mer, säger Tomas Svensson.

KMZ-formaet innebär att man får en uppmätt och georeferad bild som kan öppnas i Google Earth.

– Då läggs den nya bilden direkt in i Google Earths satellitfotografi, på så sätt kan man se hur platsen förändrats under byggets gång, hur schakthögarna växer och till exempel en tunnel växer fram, information som kan presenteras enkelt och vara mycket värdefullt på ett bygge, kommenterar Cedric Pieterse.

Fotnot: Vill du läsa mer om hur det funkar? Se länkarna nedan.

Att mäta in en entreprenad med laser eller totalstation kan ta dagar. En kameraförsedd flygfarkost gör jobbet på några minuter och de högupplösta bilderna ger mängder av information som kan underlätta både volymberäkning, maskinstyrning och projektering. Läs mer här (klicka på länken).

Multirotorn programmeras noggrant innan en flygtur, det gäller även kameran, som får exakta order om var när och hur den ska ta sina bilder. Skulle något gå snett kan farkosten nödlanda, återvända ”hem” eller begå självmord. Läs mer här (klicka på länken).

När Geosigma startade för 20 år sedan var kärnbränslehantering som stod i fokus. Nu skräddarsyr företaget lösningar betydligt mer brett - inte minst för entreprenadbranschen. Läs mer här (klicka på länken).

Många vill få informationen i så kallade motorfordon, det vill säga 2D-bilder där varje punkt i fotot har en GPS-position.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078