23948sdkhjf

Skräddarsydd mätning

Geosigma sätter en ära i att ta fram egna metoder och egen utrustning. Sjumannagänget i Uppsala skräddarsyr lösningar för alla möjliga typer av problem – inte minst inom entreprenadsektorn.


Geosigma har drygt 20 år på nacken, företaget startade som en avknoppning av SGAB (Sveriges geologiska AB) och lade till en början alla sina krafter på en enda kund: SKB (Svensk kärnbränslehantering).

Med tiden breddades kundunderlaget och i dag återfinns många av Geosigmas kunder i entreprenadsektorn som har stora behov när det gäller miljöprovtagning, bergtekniska, hydrologiska och andra typer av undersökningar av berg, mark eller vatten.

Företaget har totalt cirka 80 anställda, huvudkontoret och den sju man starka teknik- och innovationsavdelningen finns i Uppsala, därutöver finns konsultkontor i Stockholm, Göteborg och Luleå.

På Geosigmas teknik- och innovationsavdelning utvecklar man metoder, en del utrustning köps in och modifieras, det handlar dock oftast om att utveckla och skräddarsy utrustning och metoder för specifika projekt, företaget har till exempel tagit fram en RBT (Rock Bolt Tester) som är en vidareutveckling av boltometerkonceptet för att mäta infästning av bergbult och en ”WIC” (Water Injection Controller) för hydrologiska tester.

Fotnot: Vill du läsa mer om hur Geosigma arbetar med fotogrammetrisk mätning med en flygfarkost? Se länkarna nedan:

Att mäta in en entreprenad med laser eller totalstation kan ta dagar. En kameraförsedd flygfarkost gör jobbet på några minuter och de högupplösta bilderna ger mängder av information som kan underlätta både volymberäkning, maskinstyrning och projektering. Läs mer här (klicka på länken).

Multirotorn programmeras noggrant innan en flygtur, det gäller även kameran, som får exakta order om var när och hur den ska ta sina bilder. Skulle något gå snett kan farkosten nödlanda, återvända ”hem” eller begå självmord. Läs mer här (klicka på länken).

De högupplösta bilderna som geokoptern tar innehåller data som kan omvandlas till många typer av information. Projektören vill ha tunga filer, medan byggänget kanske föredrar vridbara överblicksbilder i format som alla kan öppna. Läs mer här (klicka på länken) .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078