23948sdkhjf

Australier litar på Atlas Copco

Australiska Transmin, som tillverkar specialutrustning för att demolera överstora bergstycken i gruvor, har övergått från Rammer till Atlas Copco som leverantör av hydraulhammare.
Big Bertha blev ett vedertaget begrepp på något stort och kraftfullt under första världskriget genom Krupps 43-tonskanon med en kaliber på hela 42 centimeter. Sedan dess har namnet återkommit på fordon, seriefigurer, golfklubbor, trummor, en tunnelborrningsmaskin och mycket annat.

2008 var det dags för Transmin att ge sig in i leken med produkter för fullvuxna. Företagets bidrag i Big Bertha-klassen var en så kallad rockbreaker, ett hydrauliskt bomsystem med tio meters bom och sju meters sticka. Det var ett bergbearbetningsverktyg som inte gick av för hackor. När det levererades till Rio Tintos Mount Tom Price-gruva i nordvästra Australien fick det också tilläggsepitet störst i sin klass i den södra hemisfären.

Produkttypen finns i ett flertal storlekar och har stor betydelse för Transmin – liksom för de gruvföretag som använder utrustningen för att förvandla allt för stora bergstycken till format som störningsfritt tar sig genom raden av bergbearbetningsmaskiner i gruvan. Tidigare har bestyckningen, enligt företaget, bestått av hammare från Rammer, men i fortsättningen är det Atlas Copco som gäller.

En poäng i sammanhanget är att ursprunget till Atlas Copcos tyngre hammare kommer från just Big Berthas skapare Krupp, vars hammarproduktion Atlas Copco förvärvade år 2002.

En viktig orsak till att Transmin nu övergår till Atlas Copcos hammare är, enligt företaget, att den senaste maskingenerationen från 2013 framför allt erbjuder mycket kraft till förhållandevis låg vikt. Därmed kan hammaren göra sitt arbete med mindre inmatad kraft, vilket bland annat förväntas sänka bränsleförbrukningen och bidra till sänkta driftkostnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078