23948sdkhjf

Segt 2014 för Abelco

Förra året kunde Abelco både fira tioårsjubileum och 1 000 sålda maskiner, enligt årsredovisningen. Men den rätta feststämningen hade kanske lite svårt att infinna sig då försäljningen fortfarande gick trögt med ett minusresultat på 4,4 miljoner kronor som följd.
Nye vd:n Per Pettersson, som tillträdde i början av september förra året, har haft fullt upp med att ratta en skuta där mycket fortfarande är nytt efter genomförd rekonstruktion, bantad organisation och till stor del utbytta leverantörer.

– Det är ett tufft klimat. Det är klart att tuffa år naggat på bolagets självförtroende och trovärdighet. Samtidigt har ledtiden för en affär från offert till faktisk orderbekräftelse ökat, vilket så klart kan tyckas frustrerande. Sakta men säkert tycker jag att vi bygger självförtroende i företaget igen, säger Per Pettersson.

Till stor del har det efter hans ankomst till företaget handlat om att skapa kontakter och sätta ett avtryck på marknaden. I den strävan har mässor varit ett väsentligt inslag. Fyra mässor med inriktning på lantbruks- eller entreprenadmaskiner, bland dem Entreprenadexpo på Borgeby i september förra året, har hunnits med på kort tid liksom ett öppet hus i Bovallstrand.

Vi vill träffa våra potentiella kunder och få upp dem i våra maskiner, säger Per Pettersson.

Han andas också viss optimism sedan december månad inneburit ett lyft med sex maskinorder – bäst under 2014. Den just avslutade februari blev ännu bättre med sju maskinorder.

Försäljningsresultatet de senaste månaderna kommer i vart fall lägligt och ger vissa förhoppningar om att fjolårets rörelseresultat på minus 4,4 miljoner kronor inte ska upprepas i år.

– Just nu handlar det mycket om valutor som gått upp 20 till 25 procent på två till tre månader, vilket gör att affärer som görs nu är mycket beroende av om det är en lagermaskin eller en nyinköpt, säger Per Pettersson.

Det riktigt stora glädjeämnet just nu är annars den låga räntenivån som dessutom ser ut att ligga kvar ett tag tillsammans med förväntningar om att byggandet av både bostäder och infrastruktur kommer att ligga kvar på en förhållandevis hög nivå.

Siffermässigt visar årsredovisningen att intäkterna på 16,5 miljoner kronor under 2014 hamnade strax under föregående års siffror. I den jämförelsen är en ackordsvinst på drygt åtta miljoner kronor under 2013 inte medräknad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078