23948sdkhjf

Säkrare och tystare med skärande röjning

Ett skärande röjningsaggregat har tagits fram av finska Mense. Fördelen jämfört med traditionell teknik är, enligt tillverkaren, att röjningen sker betydligt tystare och att stenar och skäravfall inte kastas runt i maskinens närhet.
Det finländska familjeföretaget Mense har hittills främst tillverkat matarhjul för skördare i sin fabrik i Taavetti. Nu lanseras ett skärande röjningsaggregat som tagits fram för röjning av elgator, banvallar, vägkanter och parkområden.

Skärfunktionen består av dubbeleggade knivar som rör sig fram och tillbaka och skär i båda riktningarna. Genom att båda knivraderna är rörliga minskas risken för blockering. Tillverkaren lovar knivblad som är mycket motståndskraftiga mot slag och annan yttre påverkan. Dessutom finns en stoppfunktion, som gör att bladen stannar om en sten eller annat hårt föremål kommer mellan dem.


Aggregaten finns i tre storleksklasser och kan monteras på basmaskiner av olika slag i storleksklassen fem till tjugo ton utrustade med bomkranar.


Röjningsaggregatens arbetsbredder anges till 130–230 centimeter. Med ett klipp utlovas knivarna klara växtlighet med upp till nio centimeters diameter. Knivarnas form och profil ska även möjliggöra sågning av stammar eller grenar med upp till 15 centimeters diameter.


Den arbetsvinkel som valts ska bibehållas automatiskt även då bommen flyttas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063