23948sdkhjf

Snabb etablering väger tungt vid maskinköp

Snabbheten vid etablering och avetablering spelade stor roll när Mikael Kauppi, vd för Magnus Schakt, skulle köpa en ny borrigg. När flertalet uppdrag genomförs på några dagar, eller till och med några timmar krävs att maskinens ickeproduktiva tid minimeras.
Det talas allt som oftast om att det blir allt dyrare att bygga, vilket i stor utsträckning är att blanda äpplen och småskruv. Över tid är det gigantiska skillnader i byggnormer och andra regelverk, men det är också vanligt med enorma skillnader i markförhållandena. Den mark som bebyggs i dag är vanligtvis ledig för att den ratats tidigare av olika skäl.

Marken kan vara svår att nå, den kan vara vattensjuk eller allt för bergig och i varje fall när det handlar om att skala av en bit berg är Mikael Kauppi, vd på familjeföretaget Magnus Schakt, gärna med och förbereder grundläggningen med någon eller några av sina tre borriggar. Vid behov kan även en femton tons Liugong kastas in för att göra nödvändiga grävarbeten.

Det är knappast en överdrift att säga att Mikael Kauppi är uppfödd med borriggar, sprängmedel och en stor portion äventyrslusta. Redan 1973 startade hans far Magnus Schakt som Mikael själv tog över 1992 och som i dag har fem anställda – bland annat hustrun Tina som svarar för administrationen och en son som kör rigg.

Det är en lämplig storlek. Vid behov kan jag plocka in ytterligare personal med F-skattesedel. Jag lät företaget vila under några år på 1990-talet då jag bland annat hade hand om ovanjordsborrningen i Skanskas och NCC:s kraftverksprojekt i Uri i Kashmir. Där stannade jag i ungefär 3,5 år och det blev ytterligare 1,5 år i Zimbabwe innan jag återvände till Sverige och familjeföretaget 1998, säger Mikael Kauppi.

– Det är viktigt att företaget kan erbjuda en helhet och därför har jag och mina anställda gått de utbildningar som krävs – exempelvis ADR. Utöver borrningen har vi bland annat behörighet att utföra sprängarbeten och transportera farligt gods, säger Mikael Kauppi, som från basen i Saltsjö-Boo huvudsakligen jobbar i Stockholmsområdet.

– Flertalet jobb är små. Ett undantag är Citybanan där vi körde i 4-5 år, bland annat förberedde vi för perrongerna på den nya stationen under T-centralen. Där använde vi en Sandvik DC122R som kompletterats med en extra elmotor för att inte luften skulle fyllas med avgaser. Vanligtvis är inte framförhållningen längre än tre till fyra dagar. Typjobben är villa- och industritomter och beställare är både företag och privatpersoner.

I och med att flertalet jobb är korta är maskinvalet extremt viktigt. Företaget har valt att lägga alla ägg i samma korg. Företaget har tre borriggar – samtliga Sandvik.

En fördel med att använda samma leverantör är att hanteringen av reservdelar går lättare samtidigt som det finns fördelar med att bara behöva kontakta ett företag om det uppstår några problem.

Den lilla riggen med eldrift har länge haft sällskap av två konventionella ovanjordsriggar i 300-serien. Den ena är dock precis på väg att ersättas av en något större DC400 som är den första av modellen som över huvud taget levereras i Sverige. En av de viktigaste aspekterna inför valet var just att maskinen måste vara lätt att etablera, avetablera och transportera.

– Eftersom en stor del av våra uppdrag går snabbt att utföra är det viktigt att iordningställande och transporter går både smidigt och snabbt.

När Leveranstidningen Entreprenad träffar Mikael Kauppi har den nya borriggen, Sandviks nykomling Dino DC400Ri, nätt och jämnt hunnit levereras. Uppdraget är ett typexempel direkt hämtat ur vardagen. Riggen fixar de hål som behövs för att en liten bergknalle ska kunna sprängas bort på en tomt i Nävekvarn, ett par mil utanför Nyköping, där Älvsbyhus ska sätta upp ett småhus.

– Älvsbyhus är en av våra mer frekventa uppdragsgivare. Vi gör åtskilliga markarbeten i samband med deras husbyggnadsprojekt i Stockholmsregionen. Ofta är det Kämpedal Entreprenad som är vår beställare, men vi gör också en hel del åt exempelvis NCC, säger Mikael Kauppi.

Mikael Kauppi var tidigt på det klara med vad han behövde när riggbeståndet skulle förnyas. Han har hellre väntat in leveransen av ”rätt” maskin än köpt en annan rigg. Första samtalet med Sandviks svenska säljchef för borriggar Stefan Persson skedde redan 2006. Då var maskinen inte ens i produktion och därefter fördröjdes utvecklingsarbetet bland annat på grund av vikande marknad.

Storleken har däremot funnits länge. Den lanserades i mitten av 1980-talet och hängde med Tamrock fram till 2002 då den egentligen växt sig för stor. Några år senare började storleken efterfrågas igen så vi har helt enkelt tagit fram en modernare, radiostyrd variant som lanserades på Steinexpo i höstas. Radiokontrollen innebär bland annat att riggen kan manövreras med stor precision även i oländig terräng, säger Stefan Persson.

– Eftersom Mikael Kauppi fått vänta så länge så fick han i varje fall bli vår första svenska kund. Efter det har ytterligare tre maskiner levererats till kunder.

Dino DC400Ri är en tiotonsrigg som kompletterar Sandviks utbud av topphammarriggar och passar, enligt Stefan Persson, inte bara villagrunder utan även vid dikning och vägbyggen för att ta ett par exempel.

Den klarar håldimensioner från 51 till 76 millimeter och har en robust bom som har den största täckarean i sin storleksklass. Det innebär att den klarar mer borrtid än andra modeller innan den behöver flyttas, vilket inte minst har stor betydelse när uppdragen är kortvariga, säger Stefan Persson.

Sandvik har också tagit fram en en helt ny borrmaskin i RD414 som konstruerats speciellt för den här riggen.

– Borrsjunkningen är utmärkt samtidigt som den är snäll mot verktygen. Vi har också tagit fram en ny, patenterad påhuggsguide som underlättar när ett hål börjar borras. Inte minst blir det lättare där berget lutar.

– Stor vikt har också lagts vid att skapa en produkt med låg bränsleförbrukning och med begränsade utsläpp som ska klara normerna enligt steg IV.

Den valda lösningen är en Volvo-motor på 105 kilowatt, något som kompletterats med bland annat elektriska lastsensorer.

Även servicevänligheten har fått sitt med servicepunkter som är lätt åtkomliga från marknivå och utrustning ombord som känner av hur maskinen mår och kontinuerligt levererar överskådliga diagnoser.

Borrningsarbetet i Nävekvarn tar inte många timmar att genomföra. Efter avslutad borrning körs den nyinköpta riggen upp på ett lastväxlarflak för omedelbar transport till Nykvarn där nästa uppdrag väntar. Därefter är det dags för Solsidan i Saltsjöbaden.

– Det är egentligen bara att larva upp på flaket, förankra och sedan köra i väg. Det krävs inga extra åtgärder för mastens skull. Borriggen är dessutom lågbyggd och tar sig utan problem igenom där takhöjden är 4,3 meter. Dessutom är lastväxlarflaket en väldigt smidig lösning som dels underlättar lastning och lossning och dels är betydligt lättare att få på plats nära en del byggarbetsplatser som kan ligga rätt illa till för etablering och avetablering, säger Mikael Kauppi, innan han hoppar upp i bilen för att rulla iväg till den nya riggens nästa arbetsplats där borren ska tränga igenom berget redan nästa dag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079