23948sdkhjf

Umeås ringled försenas

Trafikverket vill göra om och göra rätt när det gäller ringleden runt Umeå, projektet försenas därför med två år. Beskedet får kommunpolitikerna att se rött. – Umeå kommun får betala för att Trafikverket kör i diket.


Arbetet med en ringled runt Umeå har pågått i många år och flera av sträckorna är redan byggda och invigda. Den västra länken återstår dock, tanken var att den skulle ha invigts 2013, enligt den senaste tidplanen skulle den vara klar 2019, men sedan Trafikverket återförvisat arbetsplanerna på grund av formella brister i underlaget ser det ut som om länken blir klar först 2021, ett besked som fått Umeås kommunledning att se rött.

– Med detta frångår Trafikverket avtalet med Umeå kommun, vilket är helt oacceptabelt, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S), i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket är det arbete som utförts 2009–2012 är att betrakta som en vägutredning och inget annat, man konstaterar också att det saknas en samlad miljökonsekvensbeskrivning för vägutredningen.

– Detta är oerhört beklagligt att projektet försenas men det är också viktigt att detta upptäckts för det är förstås uteslutet att Trafikverket bygger en väg på olagliga grunder, konstaterade verket i ett pressmeddelande i december.

Trafikverket har nu tagit fram en ny handlingsplan och en ny tidplan som utgår ifrån den planläggningsprocess som infördes 2013. Först ut väntar en lokaliseringsprövning och Trafikverket konstaterar att man måste ta fram en samrådshandling med tre alternativ för hur länken ska dras: väster om Prästsjön, öster om Prästsjön eller ett inre alternativ med lång tunnel eller ett öppet schakt.

– Att ändra reglerna mitt i matchen, som Trafikverket nu gör, det håller inte. Vi viker inte från vår inställning om att den senaste tidsplanen ska följas, och det innebär ett färdigställande 2019, säger Hans Lindberg.

Umepolitikerna hänvisar i stället till regeringens närtidssatsning 2008, där Umeåprojektet var ett av fyra som betraktades som angelägna och därmed tidigarelades.

– Genom sitt agerande motverkar Trafikverket i praktiken den satsning som beslutats av regeringen. Det är både häpnadsväckande och upprörande, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M), i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen saknar Trafikverkets nya alternativ Öppet schakt dessutom stöd i kommunens översiktsplan, där man utgått ifrån en tunnellösning.

– Det skulle inte vara försvarbart från vår sida att förorda det brutala intrång i stadsmiljön som ett öppet schakt innebär. En sådan dragning skulle också förhindra kommunens långsiktiga planering och stadsutveckling, säger Hans Lindberg.

Hans borgerliga kollega håller med

– Umeå kommun får betala för att Trafikverket kör i diket, säger Anders Ågren.

Fotnot: Leveranstidningen har skrivit om Umeprojektet flera gånger, läs gärna mer här, här och här (klicka på länkarna).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406