23948sdkhjf

Hastighetsrekord för traktorer

En finsk treenighet såg till att det nyligen sattes ett nytt hastighetsrekord för traktorer med strax över 130 kilometer i timmen.



Världsrekordet

som precis offentliggjorts sattes i februari på en 2,3 mil lång vägsträcka vid Vuojärvis flygplats mellan Rovaniemi och Sodankylä i norra Finland. Underlaget bestod huvudsakligen av hårdpackad snö och redskapen var en Valtra T234 med däck från Nokian Tyres och den flerfaldige rallyvärldsmästaren Juha Kankunen i förarsätet.

– Jag har tidigare satt hastighetsrekord med olika typer av bilar, men nu var det första gången med en traktor och resultatet blev ett världsrekord direkt, säger en nöjd Juha Kankkunen.

Världsrekordförsöket övervakades av Guinness World Records som har mycket exakta regler för hur hastighetsmätningar ska genomföras. Traktorn ska under en timme köra fram och tillbaka förbi hastighetsmätningen som görs på en 50 meter lång sträcka. Tiden genom mätsträckan klockas och världsrekordet är ett genomsnitt av sex tider.

Den traktormodell som användes när hastighetsrekordet slogs är hämtad från Valtras senaste generation och är utrustad med en motor som med effektförstärkning kan ge 250 hästkrafter och ett vridmoment på 1 000 newtonmeter vid 1 500 varv i minuten.

Greppet mot snön säkerställdes av Nokian Tyres vinterdäck för traktorer, Hakkapelliitta TRI, som lanserades så sent som förra året. Enligt tillverkaren samverkar mönster, vintergummiblandning och lamellering till säkert grepp i alla vinterförhållanden. En viktig funktion har den tvärsgående lamelleringen, eller spåren på mönsterklackarna, som ger fler greppkanter mot underlaget, något som utlovas förbättra både drag- och sidogrepp.

– Vi testar alltid våra produkter i extrema förhållanden. Därför ville vi med hjälp av världsrekordkörningen visa hur bra nya Nokian Hakkapeliitta TRI är. Det är en mäktig syn när den 7,7 ton tunga traktorn nästan flyger fram i en hastighet på över 130 kilometer i timmen och bakom ratten sitter Juha Kankkunen, den fyrfaldiga världsmästaren i rally, säger Tero Saari, projektchef på Nokian Tyres produktutveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078