23948sdkhjf

Tungt och tryggt lyft på NKS

En milstolpe passerades när Nya Karolinskas nya tryckkammare lyftes på plats - med tre millimeters marginal kunde en 96 ton tung mobilkran sätta ner den nästan 70 ton tunga pjäsen på två plintar.
https://www.youtube.com/watch?v=657m1fy9zMQ

Solna. Vårsolen var kall men det blåste inte särskilt mycket den 15 april – och tur var väl det, för just den dan gick en 68 ton tung tryckkammare till väders vid Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Den knappt nio meter långa, drygt fyra meter breda och cirka tre meter höga kammaren hade färdats långt. Den är tillverkad av Haux, på ett gammalt U-båtsvarv i norra Tyskland och fick sin medicinska utrustning i Karlsbad i södra Tyskland. Därifrån gick resan till Solna, på trailer upp genom Europa.

I mitten av april var det dags för det stora lyftet. Enligt Stockholms läns landsting, SLL, var det självklart att använda en mobilkran för att få tryckkammaren på plats.

– Tornkranarna klarar inte så tunga lyft, säger Magnus Ericsson, projektledare för tryckkammaren på SLL.

Valet föll också på en rullande kran.

– Den kom i ett stycke och hade kort monteringstid, den sattes ihop över en natt, att jämföra med en kran på larvband, de kan ta en hel vecka att sätta ihop.

Kranbolaget stod för kranen, en 96 ton tung Terex Demag AC 500, med åtta axlar och 12 tons axeltryck, en krok på 2,2 ton och lyftstroppar som väger 1,2 ton sammanlagt. Kranen ska klara att lyfta 500 ton med tre meters radie, på NKS krävdes en radie på 18-19 meter, så lyftkraften begränsades till 75 ton.

Marken behövde rejäl förstärkning för att mäkta med de två tungviktarna. Trailerns infartsväg försågs med stockmattor och fartygsplåtar, medan kranen, som i lyftet ger upphov till en hävarmseffekt som heter duga, krävde en ännu större bärighet. I samråd med Kranbolaget har Skanska därför pålat ned i berget och gjutit betongplattor som satts hop med grunden till den byggnad som tryckkammaren skulle lyftas ned i.

Lyftet tog bara några minuter, men insatsen krävde flera timmars förberedelser, delar av taket till den färdiggjutna grunden lyftes av, de rejäla stropparna fästes i tryckkammarens tak och först därefter kunde tryckkammaren stiga upp i det blå.

När det väl var dags gick det fort – tryckkammaren lyftes upp och fördes med fast hand förbi hörnet på en av sjukhusbyggnaderna. Väl på plats ovanför grunden krävdes en del finlir, men till sist kunde den landa tryggt och säkert på exakt rätt ställe.

– Tryckkammaren ska läggas på två plintar så att vi får en viss golvnivå och kan lägga rör under, kommenterar Magnus Ericsson.

Trots att marginalen bara var tre millimeter ser han inte nedsättningen som särskilt svår.

– Kranförarna är mycket noggranna, det är inte så pilligt som man kan tro för dem!

Tryckkammarens ankomst vittnar om att bygget av Nya Karolinska – som påbörjades 2010 och ska vara helt klart 2018 – kommit en bra bit på väg. När kammaren så småningom är i drift ska patienter som drabbats av till exempel svåra infektioner, brandskador eller dykarsjuka behandlas i den.

68-tonnaren ska ersätta Karolinskas befintliga tryckkammare, en bjässe på 127 ton som installerades 2006. Den gamla kammaren har många år kvar i drift, att flytta den till Nya Karolinska ansågs dock inte genomförbart.

– Att lyfta den gamla kammaren hade krävt en kran på 500 ton, den tillfartsväg som den kom in på finns inte längre och oavsett om vi hade flyttat kammaren eller byggt ett nytt hus och tagit dit en hyrkammare som kunde ta emot patienter under tiden hade det blivit mycket dyrare och dessutom inneburit ett driftsstopp i vården – något som inte är acceptabelt, säger Magnus Ericsson.

Diskussioner pågår om den gamla kammarens vidare öde. Intensivvården flyttas över till den nya kammaren 2017, då kan den gamla eventuellt svetsas i sär och flyttas bitar, ett annat alternativ är att behålla den, för patienter som inte kräver intensivvård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173