23948sdkhjf

Swecon storsatsar på begagnade reservdelar

Stor efterfrågan på begagnade reservdelar gör att Swecon nu öppnar en anläggning för demontering av begagnade Volvo-maskiner i Eskilstuna. Demonteringen inleds nu under årets andra kvartal och försäljningen av de begagnade delarna förväntas ta fart efter hand.
Det finns definitivt en marknad för det här – efterfrågan på begagnade reservdelar är stor. Vissa maskiner har vi svårt att få fram nya originaldelar till. Vi får också in många begagnade maskiner till vårt lager som vi nu kan rusta upp med begagnade delar i stället för nya, säger Johan Hjärpe, chef för reservdelssupport hos Swecon.

Verksamheten har flera positiva effekter även ur ett hållbarhetsperspektiv. Dels är bedömningen att maskinernas livslängd ökar. Anledningen är att prislappen på nya reservdelar kan vara för hög för att motivera upprustningen av en äldre maskin. Begagnade reservdelar har en helt annan prisbild och kan därmed ge maskinägaren helt nya incitament att exempelvis ersätta trasiga komponenter. Dels återvinns maskiner och delar, vilket betyder att nya delar inte behöver produceras, något som sparar både råvaror och energi.

En 3 000 kvadratmeter stor lokal har ställts i ordning för verksamheten där sex personer kommer att jobba med att demontera begagnade Volvomaskiner. Maskinerna hämtas från Swecons egna lager eller köps in från kunder, försäkringsbolag och auktioner.

– Vi köper maskinerna, demonterar dem, sparar det vi ska sälja och skickar sedan i väg resten på återvinning omgående. Vi vill ligga i framkant. Här återvinner vi i stället för att skrota. Vi har redan en orderstock trots att vi knappt har demonterat första maskinen än, säger Jan Kihlstenius som är chef för begagnade reservdelar hos Swecon.

När en maskin rullar in i anläggningen börjar mekanikerna med att provköra och provtrycka för att se hur de olika delarna fungerar. Därefter plockas maskinen isär.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket av maskinen som går att återanvända, men räknar man på vikten så kan vi nog återanvända nästan hälften. Hydraulkolvar, pumpar, motorer och däck är det stor efterfrågan på. Sedan finns det delar som inte är intressanta på begagnatmarknaden utan går direkt till återvinning, säger Jan Kihlstenius.

Han konstaterar också att responsen ute i företaget varit mycket positiv och att många vill hjälpa till.

– De ser ju att de själva har delar som kan användas, säger Jan Kihlstenius.

Tanken är att lagret ska vara internt för Swecon och att de begagnade delarna läggs in i ett datasystem, bredvid originaldelarna. Försäljningen kan då bedrivas över reservdelsdiskarna i Swecons befintliga anläggningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079