23948sdkhjf

Stryp gasen på rätt sätt

Lätta på gasen! Att köra ecosmart behöver dock inte ske på samma sätt i en täkt som på en återvinningscentral eller ett bygge. Swecon har därför anpassat sin Eco operatorutbildning efter olika branscher.

– Utbildningen var bra som den var men nu kan företagare välja en utbildning som är mer skräddarsydd för det företaget arbetar med, säger Martin Karlsson, ansvarig för Eco Operator, i ett pressmeddelande.


Enligt Swecon är grunden densamma, men för övrigt ska utbildningarna skilja sig åt.


– Om du håller på med timmer och vi visar material från en bergtäkt så känns det väldigt långt bort; ”de visar en bergtäkt och dumper men jag lastar ju på en lastbil”. Gäller det hantering av timmer så utgår vi ifrån just det. Handlar det däremot om en soptipp så diskuterar vi det arbetet, förklarar Martin Karlsson.


Swecon har tagit fram tre utbildningspaket: industri, produktion och anläggning. Anläggningspaketet inriktas på olika typer av byggen, industripaketet omfattar till exempel återvinningscentraler, timmerhantering, sågverk och soptippar, och produktionsetiketten har klistrats på till exempel bergtäkter och grustag där det handlar om större massaförflyttningar.


Enligt Swecon är målet detsamma i alla tre paketen, förarnas arbetsmiljö ska förbättras, bränsleförbrukningen ska minska och lönsamheten ska öka.


– Förarna får lära sig hur maskinerna kan användas på ett mer produktivt sätt så att det blir mer pengar kvar i kassan. Det kan handla om att fylla skopan på rätt sätt och få till effektivare lastcykler.


Han noterar att den gamla uppfattningen om att maskiner ska köras på högvarv lever kvar trots att dagens motorer klarar att arbeta på lägre och därmed bränslesnålare varv.


– Jag har själv kört olika maskiner och vet att man lätt vrider på gasen när man till exempel ska lyfta tungt men med Volvos maskiner ska man istället dra ner på varven. Med lägre varv blir maskinen starkare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078