23948sdkhjf

Gasdrivet asfaltverk

Svevia använder förnybar gas i sitt asfaltverk vid Arlanda, tanken är att även Läggestaverket ska drivas med BioDME blandat med gasol.

– Att tillverka asfalt är en koldioxidintensiv verksamhet och vi jobbar ständigt med att minimera utsläppen. Vi är därför mycket nöjda med att få möjligheten att prova detta förnybara bränsle i våra asfaltverk, säger Magnus Pettersson, entreprenadingenjör på Svevia, i pressmeddelandet.


BioDME är ett resultat av samarbetet mellan Flogas Sverige AB och Luleå tekniska universitet. De två parterna har gemensamt tagit fram metoden, som enligt Svevia innebär att fossila bränslen konverteras till förnybar bas som kan blandas med gasol.


Enligt Svevia är företaget först i Sverige med att driva ett asfaltverk med förnybar gas. Enligt pressmeddelandet är tanken att till en början blanda BioDME med gasol, för att gå över till enbart BioDME när tillgången på produkten är tillräckligt stor.


Svevia uppger också att man i en snar framtid vill driva även Läggestaverket med det nya drivmedlet.


– Med denna produkt som alternativt bränsle kommer vi att stå väl rustade när hållbarhets- och miljöfrågorna blir alltmer avgörande parametrar när det handlar om att konkurrera på marknaden, säger Magnus Pettersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079