23948sdkhjf

Dålig fart i kommunerna

Ockelbo är bäst och Jokkmokk är sämst när Aktionsgruppen Små Avlopp återigen tittat på hur de svenska kommunerna sköter sig när det gäller att åtgärda bristande enskilda avlopp.



Bäst i klassen denna gång blev Ockelbo kommun som åtgärdar 10,6 procent av beståndet varje år, på delad andra plats hamnade Haninge, Tyresö, Nynäshamn och Nässjö på 10,2 procent. Därefter följer Herrljunga, Vetlanda och Vara som klarar 9,0, 7,5 respektive 7,0 procent av avloppen varje år, nummer sju och åtta blev Ängelholm och Malmö.


Kommunen som presterar sämst är Jokkmokk med 0,1 procent i åtgärdstakt. ”God” tvåa är Hällefors, Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg som når 0,3 procent. Landskrona, Vellinge, Åstorp, Sollefteå och Partille delar tredjeplatsen med 0,4 procent och fyra på svarta listan blev Svedala, Malung-Sälen och Åsele.


Aktionsgruppen, som utgörs av Maskinentreprenörerna, VVS-Fabrikanternas Råd och Svenska Rörgrossistföreningen VVS, hänvisar till Havs- och Vattenmyndighetens rekommendation på en åtgärdstakt på fem procent och till och med 6,3 procent under en övergångsperiod om de dåliga avloppen ska kunna byggas bort.


Gruppens egen undersökning uppges visa att åtgärdstakten i 250 av landets 290 kommuner är alldeles för låg, i över 100 kommuner kommer det att ta över 50 år att åtgärda alla läckande avlopp, i de värsta fallen över 100 år, trots att avloppen i snitt har en livslängd på bara 20 år.


– Utifrån dagens nivåer på åtgärdstakt behöver vi en fördubbling för att närma oss det mål som HaV satt upp, säger gruppens ordförande, ME:s vd Hampe Mobärg, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063