23948sdkhjf

Kinesisk hårdsatsning på Europamarknaden

Kina har under några år fungerat som en magnet för mängder med maskintillverkare. Men pendeln kan också slå åt andra hållet. På Intermat deklarerade exempelvis Liugong en hårdsatsning för att ta marknadsandelar i Europa för att kompensera nedgången på hemmaplan.
Med stöd från en snabbt växande hemmamarknad växte de kinesiska maskintillverkarna snabbt under några år och kulminerade volymmässigt 2011 då 16,9 procent av omsättningen bland världens 50 största maskintillverkare hade Kina som hemvist. Förra året stannade volymen på 13,3 procent, enligt den statistik som varje år redovisas av den brittiska branschtidningen International Construction.

Ur statistiken går det också att läsa ut att åtta av världens 50 största maskintillverkare är kinesiska, bara två av dem förbättrade sina positioner, en behöll sin placering och fem tappade något eller några pinnhål.

För Liugong innebar fjolåret ett fall från tjugonde till tjugoandra plats, och när företaget nu visade upp sig på Intermat var det med en till stora delar förändrad framtoning – betydligt kaxigare, mer aggressiv och med ett klart uttalat mål att ta marknadsandelar i Europa. Några av ledorden på vägen är ökade inslag av forskning och utveckling, bättre kvalitet och maskiner som skräddarsys för den lokala marknaden.

I ett avseende har företaget följt ett mönster som går igen hos de fyra största kinesiska maskintillverkarna – nämligen att försäkra sig om lokal kompetens genom förvärv. XCMG har förvärvat Schwing, Sany har köpt Putzmeister och Zoomlion har förvärvat Cifa. Liugong bryter dock mönstret såtillvida att man valt att köpa polska Dressta som dels ligger i Östeuropa och dels arbetar med jordförflyttning till skillnad från de övriga förvärvade bolagen som primärt är verksamma inom betongpumpning.

Med en till stora delar ny generation i företagsledningen visar nu Liugong upp en helt ny strategi för att möta framtiden och bland annat hitta botemedel mot den kraftigt pendlande situationen på hemmaplan med såväl höga toppar som riktigt djupa vågdalar.

Den kanske viktigaste komponenten i den nya strategin är det nya forsknings- och utvecklingscentrum som ska stå färdigt i Liuzhou, nära huvudkontoret, nu i juni. Företagsledningen lyfter gärna fram att företaget årligen återinvesterar runt fem procent av sin omsättning i FoU. Enbart under 2014 hävdas att investeringarna hamnade på strax över 61 miljoner euro.

Projektledare för det nya utvecklingscentrumet är vice vd David Beatenbough som berättar att anläggningen, efter investeringar på drygt 40 miljoner euro, ska svara för bland annat grundforskning, utveckling och tester samt fungera som central enhet och bistå koncernens tre befintliga FoU-centraler i Storbritannien, Polen och Indien, anläggningar som i dag sysselsätter runt 1 000 tekniker.

– Det är ingen tvekan om att anläggningen kommer att lyfta vårt utvecklingsarbete avsevärt. En av de viktigaste uppgifterna blir att fungera som en sammanbindande länk för våra forskningsenheter runt om i världen. Det rör sig bland annat om informationsspridning och samordning av resurser för att vi ska kunna ta fram maskiner med ett högklassiskt tekniskt innehåll, säger David Beatenbough.

David Beatenbough sticker till och med ut hakan genom att hävda att företaget redan inom några få år kommer att ligga i framkant i utvecklingen med avseende på såväl enskilda tekniklösningar som kompletta produkter.

Och produkter finns det gott om i koncernen – noga räknat 15 produktlinjer som omfattar det mesta från utrustning för bearbetning av betong och minigrävare till bandschaktare och bandburna kranar i storlekar upp till en bra bit över 200 ton. Maskinerna produceras i 24 fabriker, flertalet i Kina, men tillverkning sker även i Indien, Polen och Brasilien. Och avtrycken runt om i världen ska bli både fler och djupare. Avsikten är att fortsätta tillväxten runt om i världen med nya etableringar, gärna i form av samgåenden eller inköp.

På försäljningssidan finns i skrivande stund 374 återförsäljare spridda över 136 länder och fördelade över 2 650 försäljningsställen. Företagsledningen insåg också tidigt vikten av att vissa nyckelkomponenter tillverkas av företag med högt förtroendevärde i branschen. Därför tecknades relativt tidigt långtgående samarbetsavtal med exempelvis Cummins och ZF. Med vitala komponenter som motorer och axlar levererade av etablerade leverantörer med stort eget förtroendekapital har en och annan tveksam köpare ändå bestämt sig för att ta chansen.

Efter hand har ytterligare tjänster knutits till produkten och i dag är det självklart att kunderna ska kunna räkna med stöd med finansiella upplägg, eftermarknad, reservdelshantering och till och med renovering av begagnade maskindelar om så skulle önskas.

56 års tillverkning av entreprenadmaskiner har gett oss den erfarenhet som behövs för att kunna anpassa vår verksamhet till de ständiga förändringarna av det ekonomiska klimatet. Vi står väl förberedda för att kunna hantera den nya normalsituation som gäller för såväl kinesisk som global ekonomi, säger Liugongs ordförande Zeng Guang´an.

Något av rättesnöre för det nya tänket är hjullastaren 856H som Zeng Guang´an själv beskriver som startskottet för en ny era i företaget och som bland annat introducerar en ny nivå på såväl produktivitet som servicegrad på den europeiska marknaden.

Ska vi vara en seriös spelare globalt måste vi producera högkvalitativa produkter. 856H är ett exempel på hur vi börjar prata med kunden,lyssnar, identifierar deras behov och önskemål och skapar en maskin efter det. Första exemplaret har för övrigt hittat till Finland där tanken är att den ska gå i ett kalkbrott. Där blir det tuff körning, men vi är övertygade om att det ska fungera bra med bland annat Cumminsmotor och stora delar av tekniken i drivlinan från ZF, säger David Beatenbough.

– Det handlar inte bara om att utveckla den senaste teknologin, utan om den senaste tekniken som fungerar. Maskinen måste fungera även på de tuffaste arbetsplatserna. 856H är ett exempel på hur långt vi har nått. Vi gör rätt saker och är på rätt spår, lovar David Beatenbough.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078