23948sdkhjf

Hybridteknik i hjullastare

Bred kompetens är en styrka. Det menar man i varje fall på Hitachi där koncernens kunskaper om bland annat höghastighetståg och gruvtruckar kommit väl till pass vid utvecklingen av den hjullastare med hybridteknik som introducerades på Intermat.
Hitachis Europachef Moriaki Kadoya berättade glatt på Intermat att företagets marknadsandelar växer i Europa där dessutom marknaden börjat röra på sig i rätt riktning efter några tröga år.

– Det går inte snabbt, men det är en tendens som ser ut att hålla i sig länge, sade Moriaki Kadoya som också filosoferade en del kring viktiga framgångsfaktorer där framför allt en faktor stack ut.

– Det handlar helt enkelt om att ge kunderna valuta för sina pengar. Där spelar totalkostnaden för maskinägandet stor roll – och den viktigaste enskilda komponenten är bränslekostnaden. Men vi prioriterar också exempelvis tillförlitlighet och driftsäkerhet. Ett exempel är den hjullastare vi visar här och som vi inledningsvis kommer att lansera i Japan senare i år. Tester i japanska stenbrott och återvinningsanläggningar pekar på att vi lyckats sänka bränsleförbrukningen med upp till 26 procent.

18-tonnaren ZW220HYB-5 Hybrid har konstruerats och tillverkats i företagets fabrik i Ryugasaki i Japan. Däri ligger också en del av förklaringen till att företaget väljer att först släppa maskinen på den japanska hemmamarknaden. Närheten till användarna underlättar inte minst om det skulle dyka upp något problem med den nya konstruktion som till de flestas stora förvåning visades upp på Parismässan. Trots allt är det inte mer än ett år sedan företaget presenterade sin hybrid på grävmaskinssidan.

Hjullastaren är utrustad med en fyrcylindrig motor som också driver en generator som i sin tur alstrar elektricitet. När maskinen rullar eller bromsar in lagras elektriciteten i en kondensator. Elektriciteten används för att driva två färdmotorer som ger ett krafttillskott i samband med att maskinen accelererar. Därmed undviks många toppbelastningar av huvudmotorn som kan jobba mer frekvent med ett lägre varvtal och därmed dra betydligt mindre bränsle.

Dessutom är motorn lastavkännande , vilket bland annat innebär att varvtalet alltid anpassas till lastens vikt i samband med lastning och lyftning.

De tekniska lösningarna underlättar även förarens dagliga arbete. Valet av separata färdmotorer bidrar exempelvis till en mjukare körning samtidigt som produktiviteten förbättras av att hydraulsystemet avskiljts från körningen. På köpet utlovas en maskin som ska vara betydligt mer lättmanövrerad än föregångarna.

Ett säkerhetsmässigt inslag är automatiskt bromssystem som ser till att maskinen rör sig med konstant hastighet i nedförsbacke.

Även bullernivån har sjunkit radikalt, Enligt tillverkaren har den yttre bullernivån minskar med två dB(A) medan ljudet i hytten minskat med hela fem dB(A).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094