23948sdkhjf

Bell satsar stort

För Bell kan Intermat beskrivas som något av en utställning i tre faser. B30E representerade den nya generationen mindre dumprar, B50E gav en försmak till de större modeller som ska lanseras 2016. Dessutom förvarnades om det helt nya konceptet B60E som ska vara klar för marknaden tidigt 2017.
Hos Gary Bell , vd för den sydafrikanska dumpertillverkaren Bell, märktes ingen sorg över att besöksantalet på årets Intermat inte nådde upp till det förväntade.

– Den internationella närvaron speglade tydligt marknadssituationen med få, men intresserade besökare från Nordamerika och Afrika. Däremot kom stora grupper från Europa, inte minst från marknader i uppgång som Skandinavien och Storbritannien. Alla våra marknadsregioner var dock på plats och vi kunde nå vårt mål att använda Intermat som plattform för att nå ut med information om våra senaste produkter och utvecklingsinsatser, säger Gary Bell.

Intermat har länge varit en viktig marknadsplats för Bell som etablerade ett franskt dotterbolag redan 1995. Det blev också på den franska stormässan som avstampet för E-serien gjordes 2012 i och med visningen av B30E som prototyp – året efter släpptes de nya midjestyrda dumprarna ut på världsmarknaden. Utvecklingen har dock inte stått still sedan dess.

Redan när vi började jobba med E-serien för sju år sedan var vi inriktade på att klara steg IV-kraven. När vi släppte E-serien för två år sedan använde vi SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) för att klara kraven enligt steg 3B. Sedan dess har vi jobbat i mycket nära samarbete med vår motorleverantör Mercedes för att klara steg IV utan allt för stora modifieringar av yttermåtten, säger Tristan du Pisanie, marknadschef för produktområdet.

Den valda lösningen är en kombination av EGR (avgasåterledning) och tillskott av en ureabaserad vätska som Adblue. Den valda tekniken innebär bland annat att man inte behövt hitta utrymme för ett dieselpartikelfilter.

Men Tristan du Pisnai lyfter fram ytterligare en fördel. Nämligen att vridmomentet förbättrats avsevärt och att förbättringarna resulterat i kortare cykeltider och lägre bränsleförbrukning vid en jämförelse med motsvarande maskiner i steg IIIB-utförande.

De nya steg IV-maskinerna tillverkas sedan januari i tyska Eisenach och har också genomgått vissa förbättringar av exempelvis förarmiljön. Den stora skillnaden ligger i möjligheten att installera företagets så kallade Comfort Ride-system även i de små dumprarna. Tekniken, som bland annat absorberar stötar och bromsar hyttrörelser, gjordes tillgänglig för den största modellen redan 2004. Den har förfinats med åren och anpassats till de mindre maskinerna som nu också kan ge föraren en mindre skakig resa över ojämn mark samtidigt som tempot kan höjas även i arbetsmomenten. Förbättringar på 29 procent har uppmätts, enligt tillverkaren.

– Våra mindre 20- och 30-tonsdumprar i E-serien kan beskrivas som den första fasen i ett pågående utvecklingsarbete. De har tagits emot väldigt väl av marknaden och vi ser ingen anledning till några större förändringar när det är dags att lyfta de större modellerna, säger Tristan du Pisanie.

Största förändringen har kanske rent av Mercedes svarat för i och med att man nu gått ifrån det tidigare V-konceptet för att i stället leverera raka sexor för att klara kraven enligt steg IV och resultatet har inte låtit vänta på sig.

– Vi har sett att motorbytet resulterat i bättre cykeltider, minskade utsläpp, sänkt bullernivå och lägre bränsleförbrukning, säger Tristan du Pisanie.

På årets Intermat kunde besökarna också bekanta sig närmare med B50E som nått förseriestadiet och beräknas vara klar för serieproduktion under första kvartalet nästa år. Till nästa års Bauma i München ska den definitivt stå färdig, hävdas det.

Modellen är störst av de fyra maskiner som ingår i företagets tyngre segment med lastkapacitet på 35-50 ton och som kan beskrivas som fas två i det pågående utvecklingsprogrammet.

Fas tre skulle då vara B60E, en vidareutveckling av en 60-tonskoloss som lanserades på Bauma Africa 2013 och som tagits emot väl på vissa marknader – inte minst på den sydafrikanska hemmaplanen.

– I Sydafrika är det flera gruvföretag som planerar för att byta ut 60-tons tipptruckar mot våra dumprar. En del order har redan tecknats, säger Europachefen Marc Schürmann, som räknar med att maskinen i steg IV-utförande ska vara tillgänglig för marknaden tidigt 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079