23948sdkhjf

Maskinens hjärna tar över besluten

– 20 procent av byggkostnaderna orsakas av direkta felaktigheter och är helt onödiga. Komatsu har utvecklat intelligent teknik som kan hjälpa våra kunder att minimera felen genom att överbrygga klyftorna i byggprocessen, säger Keiko Fujiwara, vd för Komatsu Europe.
Det finns många sätt att bygga upp ett varumärke. Den japanska giganten Komatsu har valt att profilera sig som föregångare vad gäller intelligent teknologi och markerade sitt revir mycket tydligt under Intermat. Samtidigt togs det pedagogiska greppet att visa hur smart teknik kan generera ett ekonomiskt plus i kanten för användaren.

Utgångspunkten är att byggbranschen kan bli betydligt smartare, företrädesvis genom att använda den artificiella intelligens och maskinkraft som Komatsu kan erbjuda. Budskapet är att den kombinationen stärker byggarnas konkurrenskraft och sänker slutkundens kostnader.

Keiko Fujiwara, som basar för Komatsus europeiska verksamhet lyfter fram ett flertal brister i byggprocessen som tillsammans ger onödiga påslag på runt 20 procent på byggkostnaderna. De viktigaste orsakerna är dålig planering, felaktiga materialmängder, dåliga kommunikationer och onödiga reparationer.

Mycket av detta kan lösas med teknikens hjälp och även här hittar Keiko Fujiwara fyra huvudpunkter som är helt avgörande för framgång: intelligent maskinkontroll, miljöanpassade och effektiva motorer, teknikutveckling i allmänhet och hybridteknik i synnerhet samt maskinövervakningssystem som företagets eget Komtrax.

Vad gäller hybrider var Komatsu tidigt ute och har, enligt Keiko Fujiwara, sedan lanseringen 2008 sålt ungefär 3 200 hybridgrävare som vid det här laget hunnit passera tio miljoner arbetstimmar tillsammans.

Ett av trumfkorten i sammanhanget är den intelligenta maskinkontroll som utvecklats tillsammans med Topcon (tidigare presenterad i Leveranstidningen Entreprenad) och som bland annat utlovas resultera i att det i praktiken inte går att gräva fel.

Arbetet går dessutom betydligt snabbare eftersom det inte krävs några återkommande kontrollmätningar. Inga överskottsmassor behöver hanteras. Säkerheten blir bättre eftersom det inte behövs någon som jobbar till fots nära skopan, säger Keiko Fujiwara.

Något av milstolpe för den nya tekniken på grävarsidan är PC210LCi som lanserades i november förra året och som på några få månader gick ut i mer än 100 exemplar till kund. Än längre har företaget kommit på bandschaktarsidan där mer än 600 enheter gått ut till kund och där tre nya modeller aviseras under 2015. På Intermat introducerades bland annat D65EXiPXi-18, en bandschaktare som beroende på modell väger in någonstans mellan 20 och 25 ton.

– Det här är en maskin som kan utföra både grov schaktning och finplanering i helautomatiskt läge, säger Lucas Berghult, försäljnings- och marknadsdirektör för Hesselberg, som ansvarar för försäljning samt service och underhåll av Komatsu i Sverige.

I och med att systemet för intelligent maskinkontroll är helt integrerat i maskinen och fabriksmonterat krävs varken master eller yttre sensorer på utsatta platser på maskinen. Enligt Lucas Berghult innebär lösningen att både driftsäkerhet och precision hamnar på en hög nivå.
Maskinen känner av belastningen i schaktbladet . När den ökar vinklas bladet automatiskt så att motståndet blir lägre. Därmed tar sig maskinen fram utan att slira vilket minskar risken för extraarbeten som exempelvis ytterligare finplanering.
– Det ligger i tiden med en maskin som kan utföra större delen av arbetet automatiskt. Bandschaktare är ju normalt en maskin som tar lite tid att lära sig köra, men med det här systemet är det lättare att hitta förare, säger Lucas Berghult.
Kraftkälla är en av Komatsus egna motorer på 162 kilowatt (217 hästkrafter) som klarar emissionskraven enligt steg IV.
Bland nykomlingarna på bandschaktarsidan finns också D155AX-8, som väger mellan 38 och 43 ton beroende på utförande. Motorn på 264 kilowatt (354 hästkrafter), är även den Komatsus egen utveckling och lever upp till emissionskraven enligt steg IV. För att klara utsläppskraven används SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) och dieselpartikelfilter. Lufttillförsel, bränsleinsprutning och förbränning övervakas och styrs elektroniskt.

Samtliga nya maskiner som är utrustade med steg IIIB- eller steg IV-motorer levereras med Komatsu Care, ett underhållsprogram där det ingår fabriksplanerat underhåll de första tre åren eller 2 000 timmarna, fem års eller 9 000 timmars garanti på dieselpartikelfiltren samt upp till två gratis byten av partikelfilter.

Maskinerna är också utrustade med företagets maskinövervakningssystem Komtrax som bland annat gör det möjligt att på distans hålla koll på bränslenivåer, arbetade timmar, position och servicevarningar. Även en automatisk tomgångsfunktion ingår liksom ett identifikationssystem för förare som gör det möjligt att samla in och lagra information som rör den enskilde föraren även där flera förare delar på samma maskin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081