23948sdkhjf

Effektivare vinklar

En exakt position på skopbladet utlovas när Rototilt nu kan förse både Scanlasers och Topcons grävsystem med rotationsvinklar. – Det innebär en enorm utveckling, det går att fullt ut få ut effekten av grävmaskinen.

Att använda tiltrotator är i det närmaste standard för svenska entreprenörer, att använda grävsystem är också mycket vanligt. De två samarbetar dock inte alltid optimalt, och på Maskinexpo passade Rototilt på att lyfta fram att deras tiltrotatorer nu fungerar med både Scanlasers och Topcons grävsystem – en lösning som Rototilt kallar RPS – Rototilt position solution.


– Vi lanserade systemet med Scanlaser 2014, nu är det kompatibelt även med Topcons system, förklarade Per Väppling, Rototilts försäljnings- och marknadschef, på Maskinexpo


RPS kan användas med 2D- eller 3D-system och ska enligt Rototilt ge en noggrannhet på bara några centimeter.


– Fördelen är att man inte behöver hoppa ut och ställa in läge och riktning som om man bara kan mäta tilten, med rotationssensorn kan man få en exakt position på skopbladet, förklarar Per Väppling.


Genom att förse grävsystemet med data även från rotationssensorn ska precisionen och produktiviteten bli bättre.


– Det innebär en enorm utveckling, det går att fullt ut få ut effekten av grävmaskinen, säger Per Väppling.


Föraren ska kunna få bättre kontroll över redskapen, det ska gå att ta ut både höjd och rotationslinje oavsett hur maskinen står.


– Vi är först ut med detta, RPS blir ett tillval och det som krävs är kablage, hållare, mjukvara, grävsystem och rotationssensor – som redan är inbyggd om man har vårt Secure lock.


Entreprenörerna vill kunna göra allt mer med sina maskiner, och lastar därför på fler typer av redskap på sina tiltrotatorer – hammare, snöslungor, sopvalsar, vibratorer....


– Då blir säkerheten viktig, säger Per Väppling.


Att snabbt byta redskap blir också viktigt och Rototilt, som har ett samarbete med Oil Quick, visade därför deras snabbfäste i sin Maskinexpo.


– Vi ska gå ut hårdare med det från och med nu och det kan nog vara standard om 5-8 år, inte minst på hjulgrävare.


Rototilt har en hektisk tid bakom sig, flera nya utlandssatsningar (länk) och ett nytt namn – i mars var det dags för Indexator Rototilt Systems att bli bara Rototilt (länk).


Företaget ser också tillbaka på en bra säsong.


– Det har varit rekordförsäljning i vår för oss på den svenska marknaden, säger Per Väppling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078