23948sdkhjf

Fritt fram för fräsning

Fräsar för grävmaskiner? Det låter farligt tyckte den italienska tillverkaren. De hade dock inte räknat med tiltrotatorerna och föll till slut  till föga för Amas Svenska AB:s argument. – Nu har vi fått fräsarna!

Italienska Simex tillverkar fräsar för hjullastare och kompaktlastare, att sätta. Att sätta fräsar på grävmaskiner har dock inte varit aktuellt.


– Många andra länder har inte tiltrotatorer, då riskerar man att bryta av fräshjulet om man sätter det på en grävmaskin, säger Ulf Dolfei, vd på Amas Svenska AB.


Han konstaterar att svenska entreprenörer arbetar på ett annat sätt, med tiltrotator på maskinen. I en tid när varje hushåll ska ha en egen lina in till huset blir fräsjobben dessutom allt vanligare.


– Alla ska gräva fiber numera och vi tyckte att det borde finnas fräsar även för grävmaskiner, så vi har försökt få dem att ta fram det.


Amas lyckades faktiskt övertyga italienarna om att en grävmaskin med tiltrotator kan hantera en fräs, och nu har Simex levererat.


– Det är första gången de gör en fräs för grävmaskiner, säger Ulf Dolfei, som kunde visa upp fräsarna på Maskinexpo.


Simex T 300, 450, 600 och 800 ingår i en av serierna.


– 450 är vanligast för att fräsa fiber och kan sättas på en 20-tonnare, säger Ulf Dolfei.


Simex RW500 är en annan fräs, formellt sett är det en hjulsåg som ska sättas på en kompaktlastare. Den är tänkt för att såga spår i asfalt, betong, berg och andra hårda material.


– Den är självlevellerande och känner av djupet oavsett hur bäraren står, säger Ulf Dolfei


RW-serien har utbytbara pads, det går också att byta spårbredd.


RWE60 är gjord för att sitta på en 20-30-tons grävmaskin.– Det är vad jag kallar en ”riktig” hjulsåg som man till exempel kan skära betongfundament med, säger Ulf Dolfei.


Modellen kan fräsa spår på 60-200 millimeter och djupet kan vara 300-600 millimeter. Hjulsågen på mässan ska närmast upp till bevis på Gotland, där den ska såga sig fram igenom kalkstenen.


Amas lyfte också fram en ny serie små demoleringssaxar från VTN – HP-serien.


– Det exeptionella är att de har en booster som ökar kraften, det behövs främst på de mindre saxarna och passar våra rivningskunder som använder höjdrivningsaggregat och behöver en liten, smidig sax med stor kraft.


Det tre demoleringssaxarna, HP02, 04 och 07, väger 300-740 kg och passar grävmaskiner på 2-13 ton. De kan klippa armeringsjärn och är i första hand tänkta för primär och sekundär rivning av betongkonstruktioner.


Amas Svenska visade också att hammarserien FXJ Furukawa nu är komplett. Ifjol lanserades den största hammaren i serien, 475, i år har resterande modeller 175, 275 och 375 också kommit på plats.


Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078